Nem egy Falcon-9 rakéta második fokozata csapódik a Holdba

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Pár héttel ezelőtt látott napvilágot az a hír, miszerint egy 2015-ben indult Falcon-9 rakéta második fokozata március 4-én becsapódik a Holdba. A hazai és nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapott értesülésről azonban most kiderült, hogy nem igaz, és igazából egy 2014-es Hosszú Menetelés-3C hordozó egy része csapódik majd be égi kísérőnk felszínébe. De nézzük is meg, pontosan mi történt.

A hírt először Bill Gray, a Project Pluto Földközeli objektumokat megfigyelő szoftver írója és az oldal üzemeltetője tette közzé 2015-ös megfigyelései alapján. Akkoriban ő és más megfigyelők a 2015. február 11-én indult DSCOVR, azaz a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) mélyűri környezetet vizsgáló küldetését elindító Falcon-9 második fokozatot kezdték vizsgálni, mivel az indítás után közel egy hónappal, március 14-én a Catalina Sky Survey először egy Földközeli aszteroidának (ideiglenes nevén WE0913A) vélte a keringő objektumot. Később kiderült, hogy mivel bolygónk körül keringő tárgyról van szó, ember alkotta eszköz lehet, és így irányult figyelem a SpaceX rakétafokozatára, és sokan rögtön kritizálni is kezdték a céget az elhibázott visszatérési- és megsemmisítési pálya miatt. Mindaddig egyébként ártalmatlannak tűnt az egész ügy, míg a keringési pályaszámítások után kiderült, hogy a tárgy a Holdba fog csapódni.

Szombaton viszont maga Gray írta meg tévedését az objektummal kapcsolatban saját honlapján, miután a NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) egyik mérnöke elmagyarázta neki, hogy a Falcon-9 második fokozat pályája soha nem került és nem is fog elég közel kerülni a Holdhoz, hogy aztán annak felszínébe csapódjon. Gray végül áttanulmányozva korábbi rakétaindítások adatait rájött, hogy a kínai Csang’e-5-T1 küldetés 2014 októberében indított Hosszú Menetelés-3C rakétájával felbocsátott teszt-űreszközéről van szó, aminek Hold körüli keringési pályája megfelelő ahhoz, hogy hamarosan égi kísérőnk felszínébe csapódjon. A kínaiak akkor egy tesztküldetés keretében állítottak pályára egy, a hordozórakétáról leválasztott egységet, amivel a későbbi valódi holdi leszállóegység pályáját vizsgálták. A most újraszámolt adatok alapján a becsapódás továbbra is március 4-én magyar idő szerint 13:25-kor történhet meg.

Dark mode powered by Night Eye