Nem egy Falcon-9 rakéta második fokozata csapódik a Holdba

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Pár héttel ezelőtt látott napvilágot az a hír, miszerint egy 2015-ben indult Falcon-9 rakéta második fokozata március 4-én becsapódik a Holdba. A hazai és nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapott értesülésről azonban most kiderült, hogy nem igaz, és igazából egy 2014-es Hosszú Menetelés-3C hordozó egy része csapódik majd be égi kísérőnk felszínébe. De nézzük is meg, pontosan mi történt.

A hírt először Bill Gray, a Project Pluto Földközeli objektumokat megfigyelő szoftver írója és az oldal üzemeltetője tette közzé 2015-ös megfigyelései alapján. Akkoriban ő és más megfigyelők a 2015. február 11-én indult DSCOVR, azaz a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) mélyűri környezetet vizsgáló küldetését elindító Falcon-9 második fokozatot kezdték vizsgálni, mivel az indítás után közel egy hónappal, március 14-én a Catalina Sky Survey először egy Földközeli aszteroidának (ideiglenes nevén WE0913A) vélte a keringő objektumot. Később kiderült, hogy mivel bolygónk körül keringő tárgyról van szó, ember alkotta eszköz lehet, és így irányult figyelem a SpaceX rakétafokozatára, és sokan rögtön kritizálni is kezdték a céget az elhibázott visszatérési- és megsemmisítési pálya miatt. Mindaddig egyébként ártalmatlannak tűnt az egész ügy, míg a keringési pályaszámítások után kiderült, hogy a tárgy a Holdba fog csapódni.

Szombaton viszont maga Gray írta meg tévedését az objektummal kapcsolatban saját honlapján, miután a NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) egyik mérnöke elmagyarázta neki, hogy a Falcon-9 második fokozat pályája soha nem került és nem is fog elég közel kerülni a Holdhoz, hogy aztán annak felszínébe csapódjon. Gray végül áttanulmányozva korábbi rakétaindítások adatait rájött, hogy a kínai Csang’e-5-T1 küldetés 2014 októberében indított Hosszú Menetelés-3C rakétájával felbocsátott teszt-űreszközéről van szó, aminek Hold körüli keringési pályája megfelelő ahhoz, hogy hamarosan égi kísérőnk felszínébe csapódjon. A kínaiak akkor egy tesztküldetés keretében állítottak pályára egy, a hordozórakétáról leválasztott egységet, amivel a későbbi valódi holdi leszállóegység pályáját vizsgálták. A most újraszámolt adatok alapján a becsapódás továbbra is március 4-én magyar idő szerint 13:25-kor történhet meg.

Dark mode powered by Night Eye