Nem lesz karácsonyi bemutatkozása a ULA Vulcan rakétájának

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Pár napja hajtottak végre egy teljes indítás előtti tankolási főpróbát, de nem minden alakult a tervek szerint.

Most már biztos, hogy egy újabb év telik el úgy, hogy nem tud debütálni a United Launch Alliance újgenerációs nehézrakétája, a Vulcan. Ez a december 8-án végrehajtott teljes tankolási és visszaszámlálási szimuláció (Wet Dress Rehearsal – WDR) után vált egyértelművé, ugyanis ahogy Tory Bruno, a ULA elnök-vezérigazgatója egy tegnapi X-bejegyzésében megerősítette, meg kell ismételni a tesztet.

A konzorcium a december 24-re kitűzött első repülésre készülvén hajtotta végre múlt pénteken a Vulcan és a földi kiszolgálórendszerek teljes ellenőrzését, Bruno viszont elmondta, hogy bár a rakéta rendszerei megfelelő értékeket mutattak, a tankoló rendszerben néhány apróbb probléma lépett fel. Ezeket könnyű lesz kijavítaniuk, viszont Bruno egy második teszt végrehajtását fogja kérni a mérnököktől, hogy megbizonyosodjanak az összes rendszer hibátlan működéséről. Emiatt viszont le kell mondaniuk a karácsonyi indításról, melynek keretében az amerikai Peregrine holdi leszállóegység indul majd. A specifikus indítási ablak és tervezett keringési pálya miatt már nem lesz több lehetőség idén megkísérelni az űreszköz indítását, így azt legkorábban csak a január 8-án nyíló következő indítási periódusban tehetik meg. A hordozót tegnap vissza is szállították a felkészítő hangárba, majd várhatóan pár hét múlva állítják fel ismét az indítóállásra, miután kijavították a földi rendszer hibáit. 

Az újabb halasztás azt is jelenti a ULA számára, hogy idén mindössze három indítást tudhatnak magukénak. Júniusban indították az utolsó előtti Delta IV Heavy-t az NROL-68 küldetés keretében, illetve két felbocsátást hajtottak végre az Atlas-V-tel; szeptemberben a Silentbarker misszió, októberben pedig a Project Kuiper első két műholdjának pályára állítása során repült a pár év múlva szintén nyugdíjba vonuló igásló. Ez elég szerény teljesítmény a Lockheed Martin és a Boeing óriásvállalatok „frigyéből” megalakult konzorcium részéről, mely a SpaceX feltűnése előtt uralta az amerikai rakétapiacot.
Ám nem szabad elfelejteni, hogy a ULA épp egy generációváltás kellős közepén áll, és ha sikerül üzembe állítaniuk a Vulcan-t, a következő években jóval több megrendelés érkezhet a rakétára, viszonylag alacsony indítási költségének, ugyanakkor széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően.

A Vulcan Centaur az indítóálláson a pénteki tesztet megelőzően. Fotó: ULA
Dark mode powered by Night Eye