Nem rendeltetésszerű használat miatt robbant fel a leszerelt Reszursz-P műhold

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A közvetett bizonyítékok alapján a Reszursz-P spontán felrobbant és nincs jele műholdellenes rakétatámadásnak.

A felrobbant Reszursz-P földmegfigyelő műhold esete a múlt héten történt, Az incidens után pedig a Nemzetközi Űrállomás személyzetének egy kis időre a saját űrhajóikba kellett vonulniuk. A műhold az egyik pályáján Pleszeck közelében haladt el, így a lehetséges okok közül szinte mindenki az orosz műholdelhárító (ASAT) fegyver tesztre gondolt. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának sajtótitkár-helyettese azt nyilatkozta, hogy az amerikai hadsereg megpróbálja kideríteni, hogy a Reszursz-P mi miatt semmisülhetett meg. A NASA tisztviselői pedig azt mondták, hogy nekik a Roszkoszmosz egyáltalán nem szólt arról, hogy megsemmisült egy műholdjuk.

A Reszursz-P műhold makettje egy kiállításon. Forrás: Space.com

Végül a hallgatást az orosz RIA Novosztyi híroldal törte meg, akik felkeresték a Roszkoszmosz sajtószolgálatát, majd ők tisztázták mindenki számára, hogy a 2013. június 25-én pályára állított első számú Reszursz-P műholdjukat 2022-ben leszerelték, majd ezután nem rendeltetésszerűen használták. A csoport legmodernebb apparátusa, a negyedik számú Reszursz-P 2024. március 31-én került a Föld körüli pályára, majd júniusban sikeresen üzembe is helyezték, és azóta kiválóan működik. A nem rendeltetésszerű használatot nem részletezték, de lehetséges egy nem lemerített akkumulátor felrobbanhatott a műholdban vagy a műhold üzemanyagtartálya semmisült meg a maradék üzemanyag felmelegedése és tágulása miatt. A Sybilla Technologies cég teleszkópos felmérést végzett a Földről a Reszursz-P felrobbanása után, és megállapították, hogy a leszakadó törmelékek ellenére a műhold nagyjából megmaradt, sőt a szatellit erős pörgésben volt a saját tengelye körül, egy fordulatot 2-3 másodperc alatt megtéve.

Milyen jelek mutatják azt, hogy nem egy rakétatámadás történt?

  • A törmelékek száma meghaladja a 250-et, de ha egy rakéta találja el a műholdat akkor ott több ezer darab törmeléknek kellett volna keletkeznie (a 2021-es Kozmosz-1408-as incidens során 1800 darab űrszemét keletkezett).
  • Nem adtak ki NOTAM-ot figyelmeztetések a légiközlekedés számára a lehetséges rakétaindításról.
  • A Pleszeckben tartózkodó megfigyelők nem számoltak be rakétaindításról, és június 26-án este az ilyenkor jellegzetes világító felhők sem jelentek meg az égen, amelyek a Pleszeckből induló rakétaindítások után szoktak megjelenni.

A törmelék és maga a műhold néhány hónapon belül elhagyja az alacsony Föld körüli pályát és el fog égni a Föld légkörében. A törmelékek egy része és a félig megmaradt műhold veszélyt jelenthet az ISS-re vagy a kínai Tienkung űrállomásra, de az ütközés valószínűsége rendkívül alacsony, viszont a megfigyelők továbbra is figyelemmel követik a törmelékeket.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye