Nem spórol az energiával az InSight, de ennek ára van

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Az InSight energiaellátása napról napra csökken a napelemeire lerakódott por miatt, így az eredeti tervek szerint a leszállóegység június végén kapcsolta volna le automatikusan szeizmométerét, hogy energiát takarítson meg. Ez azt eredményezte volna, hogy az űrszonda december környékéig működhetett volna a porral teli napelemek által termelt energiával. A friss hírek szerint azonban a küldetés irányításáért felelős csapat felülvizsgálta a misszió menetrendjét, hogy a lehető legtöbb tudományos munkát végezze el.

Az InSight robotkarja és porral borított napelemtáblája 2022. április 24-én. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

A jelenlegi tervek szerint a kutatók úgy programozzák át a leszállóegységet, hogy a szeizmométer tovább, akár augusztus végéig, vagy szeptember elejéig működhessen. Ennek az az ára, hogy a leszállóegység akkumulátorai hamarabb lemerülnek, azaz az InSight küldetése eszerint a forgatókönyv szerint már decembernél hamarabb is véget ér, de így további marsrengések észlelésére is képes lehet.

A szeizmométer kivételével már az eszköz összes műszerét lekapcsolták. Más marsi űreszközökhöz hasonlóan az InSight is rendelkezik hibavédelmi rendszerrel, amelynek eredményeként a szonda fenyegető helyzetekben automatikusan csökkentett üzemmódba kapcsol, és a legfontosabb funkciók kivételével minden más tevékenységet leállít, lehetővé téve a mérnökök számára a helyzet elemzését. A csökkentett üzemmódot az alacsony energiaellátás és az előre meghatározott határértékeken kívül eső hőmérséklet egyaránt kiválthatja.

Annak érdekében, hogy a szeizmométer a lehető legtovább működhessen, az InSight csapata kikapcsolja a leszállóegység hibavédelmi rendszerét. Ez lehetővé teszi ugyan, hogy a szeizmométer hosszabb ideig működjön, de a leszállóegységet védtelenül hagyja a hirtelen, váratlan eseményekkel szemben, amelyekre így a mérnököknek már nem lesz idejük reagálni.

A cél ezzel a lépéssel az, hogy még több tudományos adatot lehessen gyűjteni, egészen addig, amíg az InSight már egyáltalán nem tud működni. Így ahelyett, hogy az energiával takarékoskodnának, és a leszállóegységet tudományos haszon nélkül működtetnék tovább, az utolsó pillanatig fontos információkat gyűjtenek vele.

A leszállóegység több mint 1300 marsrengést (köztük több rendkívüli erősségűt is) észlelt 2018-as landolása óta, és olyan információkkal szolgált, amelyek lehetővé tették a tudósok számára, hogy feltárja a Mars belső szerkezetét; megmérjék kérgének, köpenyének és magjának mélységét és összetételét. Más műszereivel az InSight felbecsülhetetlen értékű időjárási adatokat rögzített, megvizsgálta a leszállóegység alatti talajt, és tanulmányozta a Mars ősi mágneses mezejének maradványait.

Az InSight 2022. április 24-én. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye