Nemzetközi konferencia Európai űrpolitika témában Budapesten

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A Spacejunkie csapata, melyet személyesen képviseltem, meghívást kapott a Budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett „Európai űrpolitika – ambíciók, autonómia és biztonság” című nemzetközi konferenciára. 

Az NKE EJKK Világűrjog és -Politika Kutatóintézet szervezésében megvalósuló konferencia célja az volt, hogy átfogó áttekintést adjon az európai űrpolitika eredményeiről és jövőjéről. A rendezvény támogatói a Paris-Saclay Egyetem, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság voltak. Az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség és az európai űripar, valamint több nemzeti űrügynökség meghívott képviselői tartottak érdekes előadásokat. 

A konferenciát Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora nyitotta meg. Az előadók között többek közt szerepelt Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Dr. Kai-Uwe Schrogl, az ESA politikai ügyek kiemelt tanácsadója, Dr. Philippe Achilleas, a Paris-Saclay Egyetem jogász professzora, Isabella Poldrugo, az Európai Bizottság űrpolitikai osztályának helyettes vezetője, Eloi Petros jogi tanácsadó – ArianeGroup, és sokan mások.

Balról jobbra: Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikáért Felelős Államtitkára, Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Isabella Poldrugo, az Európai Bizottság űrpolitikai osztályának helyettes vezetője és Dr. Kai-Uwe Schrogl, az ESA politikai ügyek kiemelt tanácsadója

Fotó: Szilágyi Dénes

Nagy öröm volt számomra, hogy a nézők közt sok hallgató vett részt, hiszen az űrpolitika és űrjog még szintén gyerekcipőben jár, és a jövőbeli kutatások szempontjából elengedhetetlen lesz egy keretrendszer kialakítása, amihez akár a jelenlegi tanulók közül valaki hozzájárulhat hazánkból. A szakemberek egybehangzó véleménye az volt, hogy ha Európa a nemzetközi űriparban versenyképes szeretne maradni, sőt, világviszonylatban is vezető szerepet szeretne vállalni, nem elég az ipari kutatás-fejlesztés támogatásának bővítése, hanem a keretrendszerek megfogalmazásában és betartatásában is élen kell járnia. Ezeket az előírásokat még ebben az évtizedben meg kell fogalmazni és az alapokat lefektetni. Ahogy többen fogalmaztak, jelenleg ez a terület még „vadnyugat” státuszban van, nincsenek nemzetközileg elismert és betartott jogszabályok, például a világűr és a Naprendszer bolygóinak és a kitermelt nyersanyagok békés célú felhasználásáról, az űrbéli kommunikáció jogi hátterével kapcsolatban pedig maximum javaslatokról született döntés. Szerencsére hazánk ezen irányú törekvéseit, és már meglévő szakértelmét már nemzetközi szinten is figyelemmel kísérik.

Az egyes tagországoknak és a különböző űrhivataloknak még szorosabban kell együttműködnie, hogy a megfelelő keretrendszer már biztosítva legyen, amikor ezek a küldetések megvalósulnak. Erre hívta fel a figyelmet ez a konferencia. Az előadók reményüket fejezték ki, hogy már az Európai Tanács soron következő miniszteri szintű találkozója után, és az egy év múlva esedékes következő konferencián is előrelépésekről számolhatnak be.

Első sor balról jobbra: Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Dr. Parragh Bianka, az UniSpace program igazgatója, Dr. Philippe Achilleas, a Paris-Saclay Egyetem jogász professzora, Carolina Rêgo Costa, a Portugál Űrhivatal jogi tanácsadója és Dr. Horváth Attila alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Modernizációs Intézet, Kutatás-fejlesztési Igazgatóság, Műhold Operációs Képességek Osztályának megbízott osztályvezetője

Fotó: Szilágyi Dénes

Dr. Bartóki-Gönczy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetője és docense, a konferencia első paneljének moderátora.

Fotó: Szilágyi Dénes

A konferencián személyesen, illetve online is részt lehetett venni, a teljes felvétel itt tekinthető meg: 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye