Nemzetközi Űrállomás: A Roszkoszmosz 2023-ban aláírhat további négy névre

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

Mihail Misusztyin az Orosz Föderáció miniszterelnöke aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a Roszkoszmosz számára, hogy 2023-ban szerződést kössön kísérleti és tervezési munkák végrehajtására, amelyek egyebek mellett űrhajósok és ellátmányok küldését jelentik a Nemzetközi Űrállomásra 2023-2027 között. A megfelelő dokumentumot szerdán tették közzé a jogi információs portálon.

„Lehetővé tesszük hogy a Roszkoszmosz 2023-ban állami szerződést kössön a Nemzetközi Űrállomás és az Orosz Orbitális Repülésirányítás közötti, fejlesztési munkák végrehajtására, valamint tudományos és alkalmazott kutatási és kísérleti program megvalósítására. Ez szállítmányokat, logisztikai támogatást és műszaki támogatást foglal magába a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséhez, valamint szimulátoros képzést űrhajósoknak”– áll a dokumentumban. Ez a szükséges utánpótlás-szállítmányok (üzemanyag, élelmiszer, ivóvíz, ruházat stb.) mellett természetesen előírja a kozmonauták oda-vissza történő fel- és hazajuttatását is, illetve egy hosszútávú célzott munkaprogramot megvalósítását biztosít. A rendelet továbbá magában foglalja az űrhajók gyártását és előkészítését (Szojuz MSz és Progressz MSz), a bajkonuri kozmodrómról való indításukat és a repülés előtti karbantartásukat.

Határidő és költségek

Jelenleg a közös munka befejezésének határidejeként 2027. november 15-ét jelölték meg. Az állami szerződések kifizetésére szolgáló pénzösszegek maximális összege nem haladhatja meg a 41,7 milliárd rubelt.

További összegek a következő évekre:

  • 2023-ban – legfeljebb 2 milliárd rubel, 
  • 2024-ben – legfeljebb 4,77 milliárd rubel,
  • 2025-ben – legfeljebb 13,99 milliárd rubel. 
  • 2026-ban – legfeljebb 10,47 milliárd rubel, 
  • 2027-ben – legfeljebb 10,4 milliárd rubel áll majd a Roszkoszmosz rendelkezésére.

Az ISS munkarendjét a részt vevő országok kormányközi megállapodása szabályozza, ami jelenleg az állomás 2024 végéig történő üzemeltetését jelenti Oroszország számára. Korábban Denis Manturov miniszterelnök-helyettes, az Orosz Föderáció Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának vezetője arról számolt be, hogy Oroszország lehetségesnek tartja az ISS orosz szegmensének működésének meghosszabbítását, ameddig az új orosz állomás, a ROSSz első modulja el nem indul, ami legfeljebb csak 2028-ban történhet meg. A mostani bejelentést összefüggésben lehet azzal, amiről nemrégiben szintén Denis Manturov beszélt: már megkapták az adatokat egy teljesen új állomás létrehozásának költségéről, de az adatokat viszont nem közölték a nyílvánossággal.

Október elején a Roszkoszmosz emberes űrprogramokért felelős ügyvezető igazgatója, Szergej Krikaljov reményét fejezte ki abban, hogy jövőre megszülethet a döntés arról, hogy Oroszország meghosszabbítja részvételét az ISS projektben még 2024 után is. Tehát még mindig nem írták alá a hivatalos szerződést a hosszabbításról, ez a rendelet csak felhatalmazást ad a Roszkoszmosznak arra, hogy 2023-ban aláírhatja a szerződést, mindenesetre már ez is egy pozitív fordulat a hónapok óta tartó kétes bejelentések után.

Az Orosz Föderáció kormányának 2022. október 24-i 3129-r számú rendelete:

Dark mode powered by Night Eye