Nemzetközi Űrállomás és a Boeing Starliner – kozmikus keringő

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Aki követi a Spacejunkie ökoszisztéma életét, azok számára ismert lehet a Boeing Starliner sikeres OFT-2 küldetése A Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Mi magunk többször is beszéltünk róla az Űrhírek a világból című heti rendszerességgel megjelenő hírműsorunkban, de a Spacejunkie élő beszélgetés című műsorunkban is szántunk a témának külön adást. A Boeing Starliner űrhajó közeledését sikerült megörökíteni egy maroknyi amatőr űrállomás fotósnak is szerencsére. Magyarország és környéke területéről nem volt ideális az esemény megfigyelése, legalábbis fotós szempontból semmiképpen sem. Nagy-Britannia területéről viszont tökéletesen lehetett látni és ami a legfontosabb fotózni is. Sági Gábor és jómagam is sikerrel fotóztuk, ahogy a Starliner mindösszesen 200 méterre tartózkodott a Nemzetközi Űrállomástól, amikor a kettős épp áthalad Nagy-Britannia fölött. Gábor Oxfordból, én pedig Londonból végeztem az észlelést. A fotós élményemről a napokban a Space.com weboldal is beszámolt (az eredeti angol nyelvű cikk itt érhető el), illetve a hvg.hu is írt erről. Mindig hatalmas öröm, amikor a nemzetközi figyelmet is sikerült felkelteni egy-egy ISS felvétellel.

A Boeing Starliner és a Nemzetközi Űrállomás. Felvétel: Nagy Szabolcs

Felvétel: Sági Gábor

Sági Gáborral egy külön műsort is készítettünk a Spacejunkie csatornán, melyet az Űrállomás fotózásnak szenteltünk. Ebben bővebben elmeséljük az esemény hátterét, beszélünk a fotókról és a felszerelésről is, amiket készítettünk és amit használtunk fotózáshoz. Végül pedig egy picit a képek feldolgozását is érintettük, főleg azok számára, akik már az első lépéseket megtették fotós irányba. A Nemzetközi Űrállomást bárki megfigyelheti akár szabad szemmel is, ha a megfelelő időpontban állunk ki a szabad ég alá. A legegyszerűbb alkalmazás az átvonulások idejéről az ISS Detector app, mely mindkét platformra (iOS és Android) létezik. Ezt ajánlom letöltésre minden érdeklődőnek. Valamint érdemes nézni az élő rakétaindítás közvetítéseinket a Spacejunkie Youtube-csatornán, ugyanis egy frissen indított rakéta hasznosterhét néha látni lehet indítás után Magyarország fölött áthúzni. Ezt ilyenkor többször is elmondjuk az élő adásban.

További videó a Starliner témájában:

Boeing Starliner és a Nemzetközi Űrállomás egy órával a légkörbelépés előtt

Hajrá Team Space, hajrá ISS észlelés!

Nemzetközi Űrállomás Boeing Starliner nélkül és megérkezés után dokkolt állapotban. Fotó: Sági Gábor

Nemzetközi Űrállomás a Boeing Starlinerrel (balra) és a SpaceX Crew Dragonnal (jobbra). Fotók: Sági Gábor

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye