Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek a tokiói székhelyű Nikon vállalattal, melynek középpontjában egy olyan kézi kamera kifejlesztése áll, ami képes ellenállni a Holdon uralkodó zord környezetnek, ugyanis a fényképezőgép az Artemis-3, és a soron következő emberes küldetések fontos részét képezi majd. Ez a feladat pedig nem más, mint a déli pólus térségének fotózása, ahol elengedhetetlen, hogy a kamera speciális képességekkel rendelkezzen, mivel a területet szélsőséges fényviszonyok és hőmérséklet jellemzi(k). A szerződés továbbá mindenképpen előnyös az ügynökség számára, hiszen nem a nulláról kell kezdeniük a fejlesztési folyamatot.

A közzé tett információk alapján a NASA egy szabványos Nikon Z 9 fényképezőgéppel végezte el a kezdeti teszteket, amelyeknek köszönhetően sikerült meghatározniuk milyen specifikációkra van szükség a holdfelszínen való működéshez. Ennek eredményeként megkezdődhettek a kívánt módosítások, párhuzamosan pedig a HULC (Handheld Universal Lunar Camera) névre keresztelt kamera kifejlesztése, amit természetesen a Nikonnal együtt hajtanak végre.

Maga a konstrukció tehát egy módosított Z 9-ből, egy Nikkor objektívekből, valamint az ügynökség által biztosított speciális hőszigetelő tokból áll. Utóbbi feladata lesz megvédeni a gépet a portól és a szélsőséges hőmérséklettől. Az említett módosítások pedig a következőek: a NASA mérnökei által kifejlesztett, módosított gombokkal ellátott egyedi markolat, legújabb képalkotási technológia, és ellenállóbb elektronika a sugárzás okozta problémák csökkentésére. Érdekesség, hogy ez lesz az első tükör nélküli kézi kamera, amelyet a Holdon használnak, és amelyet gyenge fényviszonyok között történő képkészítésre terveztek.

Zena Cardman és Drew Feustel a kamera korai verzióját tesztelik Arizonában. Forrás: NASA/Bill Stafford
Dark mode powered by Night Eye