Nívós nemzetközi díjjal jutalmazták a James Webb űrtávcső MIRI műszeregységének fejlesztő csapatát

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A Royal Astronomical Society a 2024 Group Achievement díjjal jutalmazta a három magyar szakembert is soraiban tudó csapatot.

Rangos elismerésben részesült korunk legfejlettebb és legnagyobb teljesítményű űrtávcső, a James Webb MIRI (Mid-InfraRed Instrument) műszeregységének fejlesztő csapata: a Royal Astronomical Society (Királyi Csillagászati Társaság) nekik ítélte oda az idei Group Achievement Award in Astronomy-t, azaz a csillagászathoz köthető csapatdíjazást. A londoni RAS 1820 óta működik, fő célja pedig a a csillagászati kutatás, a Naprendszer kutatása és a geofizikai kutatás támogatása. Korábban olyan neves személyek is elnyerték különböző kategóriákban az arany minősítést, mint Albert Einstein vagy Stephen Hawking. 

„Sokszor elmondtam, hogy úgy érzem, ez a legnagyszerűbb csapat, amiben dolgozhattam.” – mondta Detre Örs Hunor, a MIRI európai volt elektronikai vezetője. „Most már ez a véleményem hivatalos.” – tette hozzá.

Még nagyobb öröm és büszkeség, hogy a fejlesztő csapatot három magyar is erősítette: Detre Örs Hunor mellett Tamás László, a MIRI európai projektmenedzsere és Gáspár András, a MIRI tudományos csoport tagja. 

Detre Örs Hunor (fekete zakóban)
Gáspár András (elöl)
Tamás László (jobbra)

A műszeregység a távcső egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb része, és a Webb 2021 júniusi beüzemelése óta számtalan elképesztő felfedezést tettek segítségével a kutatók. Amerikai és európai közreműködés és két évtizednyi fejlesztés eredményeként valósult meg Gillian Wright, a UK Astronomy Technology Centre professzorának, valamint George Rieke, a University of Arizona professzorának vezetésével. 

Gratulálunk a teljes csapatnak a díj elnyeréséhez!

Gáspár András (hátsó sor, balról az első, kék pólóban), Detre Örs (hátsó sor, középen fekete pólóban), Tamás László nem szerepel ezen a felvételen, fotója felül jobbról az első. Forrás: MIRI Commissioning Team

Több élő adást is készítettünk hármukkal, ezek közül kettőt itt találhattok:

Dark mode powered by Night Eye