Nők az űrben – 3. rész

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Ezzel a cikkel szeretnénk tisztelegni azon hölgyek előtt, akik az űrkutatásnak szentelték az életüket, mind az űrben, mind itt a Földön.

Az egy expedíción belüli két nőből álló személyzet az elmúlt években egyre gyakoribbá vált. Az Expedíció-57 során a NASA űrhajósai, Serena Auñón-Chancellor és Anne McClain 2018 decemberében körülbelül három hétig tartózkodtak ISS-en. 2019 márciusa és júniusa között, McClain és Christina Koch az Expedíció-59 részeként, valamint Jessica Meir az év szeptemberében csatlakozott Kochhoz az Expedíció-61 során. Koch 2020. februárjában tért vissza a Földre, és teljesített egy 329 napos repülést, amely az eddigi leghosszabb női rekord egy űrrepülésen belül.

Serena Auñón-Chancellor (bal) és Anne McClain (jobb) együtt dolgoznak a Kibo modulban. Forrás: NASA

McClain és Christina Koch bemutatják a súlytalanságot. Forrás: NASA

Az Expedíció-61 személyzete rekordnak számító kilenc űrsétát hajtott végre 2019 októbere és 2020 januárja között. Koch és Meir történelmet írt október 18-án, amikor együtt léptek ki az űr vákuumába, hogy végrehajtsák az első, kizárólag nőkből álló űrsétát. A női páros 2020 januárjában további két űrsétát hajtott végre. Meir visszatérése a Földre annak a leghosszabb időszaknak a végét jelentette, hogy egy nő a leghosszabb ideig tartózkodott az űrállomás fedélezetén, ami összesen 682 napig tartott.

Jessica Meir (balra) és Christina Koch (jobbra) az első női űrsétára készülnek. Forrás: NASA

Kathleen Rubins érkezésével 2020. október 14-én megkezdődött az eddigi leghosszabb folyamatos időszak, amikor legalább egy nő élt és dolgozott az űrállomás fedélzetén. November 16-án a NASA Crew-1 küldetésének tagjaként a SpaceX Crew Dragon Resilience űrhajóján Shannon Walker érkezett meg, mint az első nő, aki kereskedelmi űrhajóval utazott. Amikor ő és három társa csatlakozott az akkori csapathoz, ők alkották az állomás első héttagú személyzetét. Miután Rubins már a fedélzeten volt a következő öt hónapban, két nő ismét otthonának nevezhette az űrállomást. A NASA űrhajósa Megan McArthur, az első nő, aki kereskedelmi személyzeti űrhajót irányított. 2021 áprilisában érkezett a NASA Crew-2 küldetésének tagjaként, majd 2021 novemberében a Crew-3 női űrhajósa, Kayla Barron követte őt.

Kathleen Rubins és Shannon Walker. Forrás: NASA

Az űrállomás első héttagú személyzete. Forrás: NASA

Megan McArthur a SpaceX űrruhájában pózol, miközben a Földre való visszatérésére készül. Forrás: NASA

Kayla Barron az űrállomáson termesztett chilipaprikát vizsgálja. Forrás: NASA

2022 áprilisában, amikor a Crew Dragon Freedom elindult, a négytagú személyzetben helyet kapott Jessica Watkinst és Samantha Cristoforetti. Ez volt az első alkalom, hogy két nő repült egy kereskedelmi űrhajó fedélzetén. Miután csatlakoztak az Expedíció-67-hez, Watkins lett az első színesbőrű amerikai nő, aki csatlakozott egy hosszú távú küldetéshez.

A Crew-4 női űrhajósai; Samantha Cristoforetti (ESA) és Jessica Watkins (NASA). Forrás: NASA

Cristoforetti és Watkins búcsút vesz Kayla Barrontól, aki a Földre való visszatérésére készül. Forrás: NASA

2022 szeptemberében Cristoforetti lett az ISS parancsnoka, így ő lett az első európai nő, aki betöltötte ezt a tisztséget. Amikor 2022. októberében a Crew-5 elindult a fedélzetén tartózkodott Nicole Mann, aki az első indián nő lett az űrben, és az első nő, aki a Crew Dragon küldetést irányította. Mellette helyet foglalt Anna Kikina a Roszkoszmosz kozmonautája, így ő lett az első orosz űrhajós, aki először utazott Dragon űrhajóval. Másodszor történt meg az, hogy két női parancsnok, Cristoforetti és Mann köszöntötte egymást, amikor a Crew-5 megérkezett, hogy csatlakozzon az Expedíció-68-hoz. A Crew-5 indítása volt az első alkalom, hogy öt nő élt és dolgozott egyszerre az űrben. Ekkor fordult elő az, hogy a négy nő közül az egyik, név szerint Liu Jang, nem az ISS-en, hanem a kínai Tienkung űrállomáson töltötte második űrmisszióját. A Crew-6 2023 márciusi felbocsátása jelentette az első, kizárólag férfiakból álló hosszú távú személyzetet egy kereskedelmi űrhajó fedélzetén. Mann és Kikina tervezett visszatérése, annak a leghosszabb időszaknak a végét jelenti, amikor legalább egy nő élt és dolgozott folyamatosan az űrben.

Samantha Cristoforetti átveszi az ISS parancsnokságát, Oleg Artyemjev orosz kozmonautától. Forrás: NASA

A nők története az űrben nem lenne teljes a Kínai Népköztársaságból származó két női űrhajós megemlítése nélkül. Kína első női űrhajósa Liu Jang, 2012. június 16-án indult a Sencsou-9 űrhajó fedélzetén két társával, majd a trió 13 napos küldetés után visszatért a Földre. Egy évvel később, 2013. június 11-én Wang Japing és két társa elindult a Sencsou-10 fedélzetén, hogy 14 napos látogatást tegyenek a Tienkung-1-nél. Tudományos kísérleteket végeztek el, és élő fizikaórákat tartottak iskolás gyerekeknek az állomás fedélzetéről. Wang 2021. október 15-én tért vissza az űrbe a Sencsou-13 fedélzetén, mint az első nő, aki a Tienkung Kínai Űrállomást látogatta meg. Kínai nőként ő hajtotta végre az első űrsétát. Liu teljesítette második űrrepülését, egy hat hónapos küldetést a Tienkung fedélzetén a Sencsou-14 személyzetének tagjaként.

Liu Jang a Kínai Népköztársaság első női űrhajósa a Tienkung-1 űrállomás fedélzetén. Forrás: CNSA

Wang Japing első űrsétája. Forrás: CNSA

A nők élen jártak a kereskedelmi űrrepülésekben. 2021 szeptemberében az Inspiration4 privát űrmisszió négy tagja közül, kettő nő volt; Sian Proctor, mint az első afroamerikai nő, aki űrhajót vezetett, és Hayley Arceneaux. A következő hónapban Julia Peresild orosz színésznő és rendezője 11 napot töltött az űrállomás fedélzetén, hogy a „The Challenge” című film jeleneteit leforgassák, a film várható megjelenési dátuma 2023. április 20. A második privát űrhajós küldetés az ISS-re a jelenleg 2023 májusában induló Axiom-2, melynek keretén belül egy négyfős személyzet fog 10 napot eltölteni a keringő laboratórium fedélzetén. Negyedik ISS látogatására készül a NASA egykori űrhajósa, Peggy Whitson és az Axiom Space-2 privát űrmisszióján fog részt venni, melyben ő lesz az első női parancsnok. A személyzetben a Szaúd-Arábiában induló űrhajósprogramjának két küldetés-specialistája is részt vesz, köztük Radzsana Barnavi, aki az első szaúdi nő lesz az űrben. Az űrállomásra irányuló privát űrhajós küldetések a magánfinanszírozású kereskedelmi űrállomások előfutárai a NASA azon erőfeszítéseinek, hogy virágzó, alacsony Föld körüli pályán elhelyezkedő ökoszisztémát hozzon létre.

Sian Proctor és Hayley Arceneaux az Inspiration4 privát űrmissziója során. Forrás: NASA

Julia Peresild orosz színésznő érkezik az űrállomásra. Forrás: NASA

Az Ax-2 teljes személyzete balról jobbra: Peggy Whitson parancsnok, John Shoffne pilóta, Ali Al-Karni és Radzsana Barnavi küldetés-specialisták. Forrás: Axiom Space

Emlékezés

A női űrhajózás történelmében sajnos van olyan két pillanata amire nem szívesen emlékezünk, de fontos megemlíteni őket, hiszen ők is az űrkutatásnak szentelték az életüket ami végül a végeztüket okozta. A négy hölgy a két űrsikló katasztrófában vesztette el az életét. Név szerint; Christa McAuliffe, Judith Resnik a Challenger-katasztrófa áldozatai, Kalpana Chawla és Laurel Clark pedig a Columbia űrsikló balesetében vesztette életét.

Christa McAuliffe-ot 1985-ben több mint 11 000 jelentkező közül választották ki a NASA Teacher is Space Project-be és a tervek szerint ő lett volna az első tanár, aki az űrbe repül. Az STS-51-L küldetés tagjaként azt tervezte, hogy kísérleteket hajt végre a Challengerből. A NASA tisztviselői szerint a modora különböztette meg a többi jelölt közül és a lelkesedése szinte fertőző volt. Halála után világszerte 40 iskolát neveztek el róla, emellett egy aszteroida  és egy kráter a Holdon is a nevét viseli, valamint a Szovjetunió egy, a Vénuszon található krátert, McAuliffe-nek nevezett el a tiszteletére.

„Nem csatlakozhatok az űrprogramhoz és nem kezdhetem újra az életemet űrhajósként, de ez a lehetőség, hogy oktatói képességeimet összekapcsoljam a történelem és az űr iránti érdeklődésemmel, egyedülálló lehetőség korai fantáziáim beteljesítésére. Soha nem fogom feladni.” – Christa McAuliffe. Forrás: NASA

Judith Resnik 28 évesen vált űrhajóssá, amikor tagja lett a NASA Astronaut Group-8-nak az első olyan csoportnak, amelyben nők is voltak. Miközben az űrhajós programban tanult, szoftvert és működési eljárásokat fejlesztett ki a NASA küldetéseihez. Első űrrepülése az STS-41-D küldetés volt, amelyben a Discovery űrsikló első útjára indult. Második küldetésén vesztette életét, amikor a Challenger űrsikló megsemmisült.

Judith Resnik. Forrás: NASA

Kalpana Chawla volt az első indiai születésű ameikai nő az űrben. 1997-ben repült először a Columbia űrsikló fedélzetén, mint küldetés-specialista és elsődleges robotkar kezelő. 2000-ben Chawlát, második repülésére választották az STS-107 személyzetéhez. A többszöri halasztások után, végül Chawla, 2003. január 16-án másodjára is visszatért az űrbe a Columbia űrsikló fedéleztén. Azonban az űrsikló az indításakor elszenvedett sérülése miatt a légkörbe való belépésekor megsemmisült. Chawla és négy társa, köztük Laurel Clark az életüket vesztették.

Kalpana Chawla. Forrás: NASA

Laurel Clark, 1996-ban részesült űrhajóskiképzésben. Mindössze hét év múlva indulhatott első űrrepülésére a balszerencsés STS-107 küldetésre a Columbia fedélzetén. Az űrrepülés ideje alatt, összesen 15 napot, 22 órát és 20 percet töltött a világűrben.

Laurel Clark. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye