Northrop Grumman | Cygnus CRS-2 NG-16 küldetésprofil

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Ismét a Northrop Grumman Cygnus teherűrhajójával kerül sor utánpótlás szállításra a Nemzetközi Űrállomásra. Az NG-16 indítását a megszokott módon egy Antares 230+ rakétával hajtják majd végre.

Indítás ideje, helye: 2021. augusztus 10. magyar idő szerint 23:56, Mid-Atlantic Regional Spaceport – 0A indítóállás, Wallops-sziget, Virginia, USA

Megbízó: NASA

Rakomány: a Northrop Grumman Innovation Systems Cygnus NG-16 „Ellison Onizuka” teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

Rakomány össztömege: ~3700 kg

Hordozórakéta: Antares 230+

Pálya: kb 400 km-es alacsony Föld körüli pálya

Fokozat visszatérése: az első fokozat az Atlanti-óceánba fog irányítatlanul visszatérni

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a NASA és Northrop Grumman Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres indítás

A küldetés számokban:

Ez lesz:

  • az idei 5., összességében a 79. utánpótlást szállító küldetés a Nemzetközi Űrállomásra
  • a 15. Antares-küldetés
  • az Antares 230 sorozatú rakéta 10. indítása
  • a 76. indítási kísérlet 2021-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A NASA CRS-2 programján belül hajtja végre a Northrop Grumman a 16. teherszállító küldetését a Nemzetközi Űrállomásra. A Cygnus S.S. Ellison Onizuka teherűrhajót ezúttal is egy Antares 230+ rakéta szállítja majd, melyről bővebben az NG-15 profilban olvashattok. Az űrhajó kb. 3700 kg utánpótlást és kísérletekhez szükséges eszközöket szállít az ISS-re. Ebből 1396 kg a személyzet számára ellátmány, 1064 kg tudományos felszerelés, 15 kg űrsétákhoz szükséges eszköz, 1037 kg egyéb hardver és 44 kg számítástechnikai felszerelés.

A Cygnust ezúttal Ellison Onizukaról nevezték el, aki az első ázsiai származású amerikai asztronautaként repült a világűrbe. Onizuka 1978-ban csatlakozott a NASA űrhajósképző programjába, és első repülése az STS-51-C küldetés volt 1985. január 24-27. között a Discovery űrrepülőgéppel. Következő és egyben utolsó küldetése küldetése a tragédiával végződő STS-51-L küldetés volt 1986. január 28-án, melynek során a Challenger űrsikló 73 másodperccel az indítás után felrobbant, és a hét tagú személyzet életét vesztette.

A küldetés kedden 23:56-kor indulhat, és a start után T+3:24-kor megtörténik az első és második fokozat szétválása. T+4:07-kor beindul a második fokozat hajtóműve, ami T+6:52-kor áll le, és ezt követően két perccel, T+8:52-kor válik le majd a Cygnus a második fokozati adapterről és kezdi meg további pályaemelésekkel az ISS keringési pályájának elérését.

Az Antares 230+ rakéta már az indítóálláson várakozik. Fotó: NASA

Néhány fontosabb kísérleti eszköz

The Redwire Regolith Print

Az RRP eszköz azt a kísérletet hívatott bemutatni majd az ISS-en, hogyan lesznek képesek a Holdra visszatérő űrhajósok háromdimenziós nyomtatásra regolit felhasználásával. A folyamat során megvizsgálják, hogy a finom szerkezetű anyag alkalmas-e olyan eszközök nyomtatására, melyek segítségével később más bolygó(ko)n a helyi nyersanyagot leszünk képesek felhasználni és alkalmazni.

Four Bed CO2 Scrubber

Ez az eszköz képes lesz az űrhajók nyomás alá helyezett részeiben képződő szén-dioxid kivonására. Ezzel a későbbi személyzetek egészségi állapota is javulhat, hiszen kevesebb mérgező gáz lesz a belélegezhető légkörben az ISS-en és a jövőbeli űrhajókon is. Az eszköz továbbfejlesztett mechanikus berendezéseinek köszönhetően több ideig lesz képes a szén-dioxid kiválasztására és elnyelésére.

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés jelvénye

Dark mode powered by Night Eye