Northrop Grumman | Cygnus CRS-2 NG-18 küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Frissítés nov. 6. 11:42: Az irányítóközpontban megszólaló tűzjelzés miatt evakuálni kellett mindenkit, ezért az indítást 24 órával elhalasztották.

Újabb teherszállítmány indul a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, ám ezúttal nem egy Progressz, hanem a Cygnus űrhajó rakterében érkezik a fontos ellátmány.

Indítás ideje, helye: 2022. november 7. magyar idő szerint 11:55, Mid-Atlantic Regional Spaceport – 0A indítóállás, Wallops-sziget, Virginia, USA

Megbízó: NASA

Rakomány: a Northrop Grumman Innovation Systems Cygnus NG-18 „S.S. Sally Ride” névre keresztelt teherűrhajója

Rakomány össztömege: 3,7 tonna

Hordozórakéta: Antares 230+

Pálya: kb. 400 km-es alacsony Föld körüli pálya, 51,66° inklinációval, cél a Nemzetközi Űrállomás

Fokozat visszatérése: az első fokozat az Atlanti-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a NASA Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a 17. Antares hordozórakéta repülés, 2022-t tekintve pedig a második
  • 18. misszió a Nemzetközi Űrállomásra a NASA-val kötött kereskedelmi utánpótlási szolgáltatási szerződés (CRS-2) keretében.
  • a 152. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Pár napja érkezett meg a Progressz MSz-21 a Nemzetközi Űrállomásra, és nem sokára újabb teherszállítmány indul egy Antares 230+ hordozórakéta segítségével. Előbbi nagyjából 2 és fél tonna, utóbbi pedig újabb kb. 4 tonna rakománnyal fog megérkezni, hogy ellátmányban, és különféle felszerelésekben, tanulmányokban ne szenvedjen hiányt az ISS 7 tagú személyzete. Az indításra a már megszokott módon a Wallops-sziget startállásáról kerül sor, ahonnan a Northrop Grumman (akkori Orbital Sciences Corporation) és az ukrán Juzsnyoje Tervezőiroda által kifejlesztett Antares 230+ fog elemelkedni két darab RD-181 hajtóművének segítségével. Ugorva az időben, a Cygnus teherűrhajó sikeres leválását követően megkezdheti útját végcélja felé, ahová megérkezve nekiláthat a megközelítési fázis lépéseinek végrehajtásához. A Cygnus, vagy más néven a „Hattyú” nem autonóm módon dokkol az Űrállomáshoz, hanem az első generációs Dragon űrhajókhoz hasonlóan a Canadarm2 robotkar szükséges a művelethez.

Mint azt az áttekintő részben említettük, a most induló Cygnus is rendelkezik egy névvel. A vállalat hagyománya, hogy minden űrhajót egy olyan személy tiszteletére nevez el, aki nagyban hozzájárult az emberes űrrepüléshez. Ebben az esetben ez nem más mint Sally Ride egykori NASA-asztronauta. Tekintsük is át az űrhajóshölgy életútját.

Forrás: NASA

Sally K. Ride 1951. május 26-án született Kaliforniában. A középiskolai tanulmányok után a kaliforniai Stanford Egyetemre járt, ahol doktori címet is szerzett. A NASA 1977-ben kezdett női űrhajósokat keresni. Az iskola újságjában látta meg a hirdetést, amelyben arra kérték a nőket, hogy jelentkezzenek az űrhajósprogramba. Ride úgy döntött, elindul a „megmérettetésen”, és be is került a hat kiválasztott nő közé. Így kezdődött el űrhajós karriere, és 32 évesen, korának legfiatalabb asztronautájaként, és az első amerikai nőként járt a világűrben. Ezzel Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova és Szvetlana Jevgenyjevna Szavickaja után a világ harmadik női űrhajósa címet is megszerezte. Összesen két misszión vett részt; 1983. június 18-án az STS-7, majd 1984. október 5-én STS–41–G küldetés keretében repült. Előbbi 6 nappal, 2 órával és 23 perccel, azaz 147 órával, utóbbi pedig 8 nappal, 5 órával, 23 perccel, azaz 197 órával gazdagította az űrhajóshölgy űrben töltött idejét.

A NASA-val 1987-ben szűnt meg közös munkája, ezt követően a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen kezdett tanítani. Ő volt a kitalálója a NASA EarthKAM projektjének, melynek segítségével a középiskolás diákok a Nemzetközi Űrállomáson lévő fényképezőgéppel készíthetnek képeket a Földről, amiket később tanulmányozhatnak is. Egyik fő motivációja az volt, hogy hogyan segíthetne a természettudományokat és matematikát tanulni vágyó nőknek és lányoknak, mely segítségvágy egész életében elkísérte. 2012. július 23-án 61 éves korában halt meg La Jolla-i otthonában.

Dark mode powered by Night Eye