Northrop Grumman | Cygnus NG-19 küldetésprofil

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

Indítás ideje, helye: 2023. augusztus 2. magyar idő szerint 02:31, Mid-Atlantic Regional Spaceport – 0A indítóállás, Wallops-sziget, Virginia, USA

Megbízó: NASA

Rakomány: a Northrop Grumman Innovation Systems Cygnus NG-19 „S.S. Laurel Clark” névre keresztelt teherűrhajója

Rakomány össztömege: ~3,7 tonna

Hordozórakéta: Antares 230+

Pálya: kb. 400 km-es alacsony Föld körüli pálya, 51,66° inklinációval, cél a Nemzetközi Űrállomás

Fokozat visszatérése: nem képes erre az Antares 230+ hordozórakéta, az első fokozat az Atlanti-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a NASA Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a 18. Antares hordozórakéta repülés, a 2023-as évet tekintve pedig az első
  • az Antares 200-as sorozatú rakéta utolsó indítása
  • 19. misszió a Nemzetközi Űrállomásra a NASA-val kötött kereskedelmi utánpótlási szolgáltatási szerződés (CRS-2) keretében.
  • a 115. orbitális indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Újabb hordozótól búcsúzunk, hiszen ez a start lezárja az Antares 200-as sorozatú rakéta hétéves történelmét. Az utolsó útjára induló 230+ az NG-19 jelű küldetésével közel 4 tonnányi ellátmányt, élelmiszert, és tudományos kísérletekhez szükséges rakományt szállít az ISS fedélzetére, mely misszió hagyománykövetően ismét névvel lett ellátva. A vállalat minden Cygnus teherűrhajót egy olyan személy tiszteletére nevez el, aki nagyban hozzájárult az emberes űrrepüléshez, legyen az űrhajós vagy akár mérnök. Ebben az esetben egy hölgyről beszélhetünk, aki nem más mint Laurel Clark néhai űrhajós, aki 2003-ban a Columbia űrsikló fedélzetén utazott, és aki a Föld légkörébe való visszatéréskor tragikus módon életét vesztette.

A Cygnus „Hattyú” miután megérkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz, nem autonóm módon fog dokkolni, hanem az első generációs Dragon űrhajókhoz hasonlóan a Canadarm2 robotkarral, és a személyzet irányításával fogják elkapni, majd csatlakoztatni az állomáshoz.

Forrás: NASA

Laurel Blair Salton Clark 1961. március 10-én született Ames városában, mely Iowa államban található. 1983-ban a Wisconsin–Madison Egyetemen szerzett alapdiplomát, majd 1987-ben ugyanitt orvosi doktori címet. Haditengerészeti búvár kiképzésben, valamint hat hónapos repülőorvosi képzésen is részt vett, továbbá szolgált a tengerészgyalogságnál, mint sebészorvos. Számos bevetés fűződik nevéhez, illetve megannyi katonai, és egyéb végzettség.

1996 áprilisában választotta ki a NASA, majd kétéves kiképzés és értékelés után küldetés-specialistaként repülésre alkalmasnak minősítette az ügynökség. Az STS-107 misszió keretén belül repült, melynek során 15 napot, 22 órát és 20 percet töltött az űrben. A Columbia űrsikló katasztrófájában hat társával együtt vesztette életét 2003-ban.

Dark mode powered by Night Eye