Norvég műholdak az Északi-tenger megfigyelésére

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A norvég Konsberg Defence & Aerospace védelmi ipari cég három mikroműhold megépítését rendelte meg az Északi-tengeren illegális tevékenységeket folytató hajók és vízi járművek megfigyelésére. Az űreszközök összeszerelésével a litván NanoAvionics-et bízták meg, a szatellitek pedig várhatóan 2024-ben juthatnak Föld körüli pályára.

A három műholdat a Konsberg saját fejlesztésű műszereivel fogják felszerelni, melyek képesek lesznek a hajók AIS (Automatic Identification System) jeladóinak sugárzását befogni, ezzel lekövetve mozgásukat. Nemzetközi jog szerint az összes utas- és teherszállító, valamint óceánjáró hajót fel kell szerelni ilyen jeladókkal egy bizonyos vízkiszorítási érték felett. A halászati tevékenységgel foglalkozó vízi járműveket is el kell ilyennel látni, így az illegális halászat felszámolását is elősegíti majd ez a műholdas rendszer. A konstelláció emellett még alkalmas lesz a vízi úton történő csempészet és környezetkárosító tevékenységek észlelésére.

A műholdakat egy olyan műszerrel is felszerelik majd, amik akkor is képesek lesznek észlelni a hajók mozgását, ha azok valamilyen okból kifolyólag kikapcsolták az AIS-jeladójukat, ezt pedig radaros beméréssel tudják majd megtenni. Mivel a műholdak működtetésében a Norvég Védelmi Minisztérium is részt fog venni, további részleteket nem árultak el a küldetés katonai jellege miatt.

A NanoAvionics közleménye szerint az űreszközöket az MP42 mikroműholdas platform alapján állítják majd össze, tömegük egyenként pedig az 50 kilogrammot is elérheti majd. Korábban is repült már MP42-platformon alapuló űreszköz a világűrben (flight heritage), ugyanis egy luxemburgi cég szintén a litván műholdgyártótól rendelt ilyen szolgáltatást, a szatellitet pedig idén áprilisban juttatta alacsony Föld körüli pályára a SpaceX egyik Falcon-9 hordozórakétája. A Kronsberg tervei szerint kereskedelmi cégeknek is kész értékesíteni a begyűjtött hajózási adatokat, így további profitot termelve a műhold-konstellációból.

Az MP42 műholdas platform. Kép forrása: NanoAvionics.

Forrás: SpaceNews

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye