Norvég műholdak az Északi-tenger megfigyelésére

Kapcsolódó

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A norvég Konsberg Defence & Aerospace védelmi ipari cég három mikroműhold megépítését rendelte meg az Északi-tengeren illegális tevékenységeket folytató hajók és vízi járművek megfigyelésére. Az űreszközök összeszerelésével a litván NanoAvionics-et bízták meg, a szatellitek pedig várhatóan 2024-ben juthatnak Föld körüli pályára.

A három műholdat a Konsberg saját fejlesztésű műszereivel fogják felszerelni, melyek képesek lesznek a hajók AIS (Automatic Identification System) jeladóinak sugárzását befogni, ezzel lekövetve mozgásukat. Nemzetközi jog szerint az összes utas- és teherszállító, valamint óceánjáró hajót fel kell szerelni ilyen jeladókkal egy bizonyos vízkiszorítási érték felett. A halászati tevékenységgel foglalkozó vízi járműveket is el kell ilyennel látni, így az illegális halászat felszámolását is elősegíti majd ez a műholdas rendszer. A konstelláció emellett még alkalmas lesz a vízi úton történő csempészet és környezetkárosító tevékenységek észlelésére.

A műholdakat egy olyan műszerrel is felszerelik majd, amik akkor is képesek lesznek észlelni a hajók mozgását, ha azok valamilyen okból kifolyólag kikapcsolták az AIS-jeladójukat, ezt pedig radaros beméréssel tudják majd megtenni. Mivel a műholdak működtetésében a Norvég Védelmi Minisztérium is részt fog venni, további részleteket nem árultak el a küldetés katonai jellege miatt.

A NanoAvionics közleménye szerint az űreszközöket az MP42 mikroműholdas platform alapján állítják majd össze, tömegük egyenként pedig az 50 kilogrammot is elérheti majd. Korábban is repült már MP42-platformon alapuló űreszköz a világűrben (flight heritage), ugyanis egy luxemburgi cég szintén a litván műholdgyártótól rendelt ilyen szolgáltatást, a szatellitet pedig idén áprilisban juttatta alacsony Föld körüli pályára a SpaceX egyik Falcon-9 hordozórakétája. A Kronsberg tervei szerint kereskedelmi cégeknek is kész értékesíteni a begyűjtött hajózási adatokat, így további profitot termelve a műhold-konstellációból.

Az MP42 műholdas platform. Kép forrása: NanoAvionics.

Forrás: SpaceNews

Dark mode powered by Night Eye