Norvég műholdak az Északi-tenger megfigyelésére

Kapcsolódó

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

A norvég Konsberg Defence & Aerospace védelmi ipari cég három mikroműhold megépítését rendelte meg az Északi-tengeren illegális tevékenységeket folytató hajók és vízi járművek megfigyelésére. Az űreszközök összeszerelésével a litván NanoAvionics-et bízták meg, a szatellitek pedig várhatóan 2024-ben juthatnak Föld körüli pályára.

A három műholdat a Konsberg saját fejlesztésű műszereivel fogják felszerelni, melyek képesek lesznek a hajók AIS (Automatic Identification System) jeladóinak sugárzását befogni, ezzel lekövetve mozgásukat. Nemzetközi jog szerint az összes utas- és teherszállító, valamint óceánjáró hajót fel kell szerelni ilyen jeladókkal egy bizonyos vízkiszorítási érték felett. A halászati tevékenységgel foglalkozó vízi járműveket is el kell ilyennel látni, így az illegális halászat felszámolását is elősegíti majd ez a műholdas rendszer. A konstelláció emellett még alkalmas lesz a vízi úton történő csempészet és környezetkárosító tevékenységek észlelésére.

A műholdakat egy olyan műszerrel is felszerelik majd, amik akkor is képesek lesznek észlelni a hajók mozgását, ha azok valamilyen okból kifolyólag kikapcsolták az AIS-jeladójukat, ezt pedig radaros beméréssel tudják majd megtenni. Mivel a műholdak működtetésében a Norvég Védelmi Minisztérium is részt fog venni, további részleteket nem árultak el a küldetés katonai jellege miatt.

A NanoAvionics közleménye szerint az űreszközöket az MP42 mikroműholdas platform alapján állítják majd össze, tömegük egyenként pedig az 50 kilogrammot is elérheti majd. Korábban is repült már MP42-platformon alapuló űreszköz a világűrben (flight heritage), ugyanis egy luxemburgi cég szintén a litván műholdgyártótól rendelt ilyen szolgáltatást, a szatellitet pedig idén áprilisban juttatta alacsony Föld körüli pályára a SpaceX egyik Falcon-9 hordozórakétája. A Kronsberg tervei szerint kereskedelmi cégeknek is kész értékesíteni a begyűjtött hajózási adatokat, így további profitot termelve a műhold-konstellációból.

Az MP42 műholdas platform. Kép forrása: NanoAvionics.

Forrás: SpaceNews

Dark mode powered by Night Eye