November 15-én indulhat a Crew-1

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A SpaceX első, 4 űrhajóst szállító Crew Dragon küldetése magyar idő szerint november 15-én éjjel 01:49-kor indulhat a NASA tegnapi bejelentése szerint.

A Crew-1 lesz az első operatív misszió a Nemzetközi Űrállomásra a Commercial Crew Programban, és az űrhajósok az Expedíció-64 keretében 6 hónapig tartózkodnak majd az ISS-en. A küldetés többször halasztásra került már, legutóbb a GPS III SV04 indítás előtti küldetésmegszakítása miatt, amikor a szintén új Falcon-9 első fokozatának turboszivattyú gázgenerátoraiban hirtelen megnövekedett a nyomás. A küldetés hordozóján azóta biztonsági okokból kicseréltek egy Merlin hajtóművet és legkorábban november 5-én indulhat a floridai LC-40-es startállásról – a nemrégiben napvilágra kerülő, de szigorúan titkos NROL-108 missziót ezért tegnap határozatlan időre eltolták, mely szintén az LC-40-ről indul majd.

A Crew-1 küldetés jelvénye

A Crew-1 startja előtt pár nappal még egy Falcon-9 küldetés lesz (szintén új első fokozattal): a kaliforniai Vandenberg Légierőbázisról november 10-én indul a NASA Sentinel-6 Michael Freilich küldetése, mely után részletesen kielemzik a hordozó teljesítményét.

Természetesen érthető a NASA és a SpaceX óvatossága a GPS T-2 másodpercnél történt küldetésmegszakítás miatt, emberes utak esetében abszolút biztonságra és problémamentességre törekednek, hiába bizonyította már a Falcon-9, hogy megbízható rakéta.
A NASA október 28-án, szerdán egy telekonferenciát is tart majd a Crew-1 küldetés vezetőinek részvételével.
Korábbi írásainkat a Crew-1 küldetésről a címke alatt találjátok.

A Crew-1 személyzete
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye