Novemberzáró Szojuz-indítás

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

November hónap utolsó indítására került sor tegnap késő este 22:10-kor, melynek során egy Szojuz hordozórakéta, pontosabban annak 2.1b variánsa hagyta el a Pleszeck Űrközpont 43/3 számú startállását. A rakterében található hasznos teherről nem sok információt közöltek, de egyes források szerint egy Lotos-S1 vagy 14F145 néven ismert, félig titkosított szatellit lehetett, ami az Orosz Fegyveres Erők által használt, és az űrből történő elektronikus hírszerzést támogató Liana-konstellációt bővítette. Az Orosz Védelmi Minisztérium ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az indítás a tervezettnek megfelelően zajlott. A négy darab első fokozatként működő oldalsó gyorsítórakéta a startot követően kb. 2 perccel vált le, majd pár perccel később megtörtént a hajtóművek leállása is. A Szojuz harmadik fokozatán található rakétamotor nagyjából kilenc percig működött, mielőtt a hasznos terhet egy kezdeti pályára bocsátotta volna.

Az Orosz Védelmi Minisztérium nem sokkal később megerősítette a missziót, viszont szokatlan módon több űreszköz pályára állításáról számolt be. Néhány órát követően az Egyesült Államok Űrhadereje által közzétett pályaelemek azonban csak két követett objektumot mutattak, feltehetően a hasznos terhet és a hordozó harmadik fokozatát. Ráadásul az ehhez kapcsolódó paraméterek gyakorlatilag megegyeztek a Lotos-sorozat kezdeti pályájával is.

A Lotos műholdak korábbi indításai során az űreszköz és az üres harmadik fokozat először egy 200×900 kilométeres ellipszis alakú pályára állt, majd a szatellit az apogeumban (földtávoli pont) begyújtotta a hajtóművét, hogy néhány nappal később a biztonságos, 900 kilométer körüli magasságban keringő pályára álljon, ahol már készen áll a működésre.

Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

Dark mode powered by Night Eye