Novemberzáró Szojuz-indítás

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

November hónap utolsó indítására került sor tegnap késő este 22:10-kor, melynek során egy Szojuz hordozórakéta, pontosabban annak 2.1b variánsa hagyta el a Pleszeck Űrközpont 43/3 számú startállását. A rakterében található hasznos teherről nem sok információt közöltek, de egyes források szerint egy Lotos-S1 vagy 14F145 néven ismert, félig titkosított szatellit lehetett, ami az Orosz Fegyveres Erők által használt, és az űrből történő elektronikus hírszerzést támogató Liana-konstellációt bővítette. Az Orosz Védelmi Minisztérium ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az indítás a tervezettnek megfelelően zajlott. A négy darab első fokozatként működő oldalsó gyorsítórakéta a startot követően kb. 2 perccel vált le, majd pár perccel később megtörtént a hajtóművek leállása is. A Szojuz harmadik fokozatán található rakétamotor nagyjából kilenc percig működött, mielőtt a hasznos terhet egy kezdeti pályára bocsátotta volna.

Az Orosz Védelmi Minisztérium nem sokkal később megerősítette a missziót, viszont szokatlan módon több űreszköz pályára állításáról számolt be. Néhány órát követően az Egyesült Államok Űrhadereje által közzétett pályaelemek azonban csak két követett objektumot mutattak, feltehetően a hasznos terhet és a hordozó harmadik fokozatát. Ráadásul az ehhez kapcsolódó paraméterek gyakorlatilag megegyeztek a Lotos-sorozat kezdeti pályájával is.

A Lotos műholdak korábbi indításai során az űreszköz és az üres harmadik fokozat először egy 200×900 kilométeres ellipszis alakú pályára állt, majd a szatellit az apogeumban (földtávoli pont) begyújtotta a hajtóművét, hogy néhány nappal később a biztonságos, 900 kilométer körüli magasságban keringő pályára álljon, ahol már készen áll a működésre.

Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye