Novemberzáró Szojuz-indítás

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

November hónap utolsó indítására került sor tegnap késő este 22:10-kor, melynek során egy Szojuz hordozórakéta, pontosabban annak 2.1b variánsa hagyta el a Pleszeck Űrközpont 43/3 számú startállását. A rakterében található hasznos teherről nem sok információt közöltek, de egyes források szerint egy Lotos-S1 vagy 14F145 néven ismert, félig titkosított szatellit lehetett, ami az Orosz Fegyveres Erők által használt, és az űrből történő elektronikus hírszerzést támogató Liana-konstellációt bővítette. Az Orosz Védelmi Minisztérium ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az indítás a tervezettnek megfelelően zajlott. A négy darab első fokozatként működő oldalsó gyorsítórakéta a startot követően kb. 2 perccel vált le, majd pár perccel később megtörtént a hajtóművek leállása is. A Szojuz harmadik fokozatán található rakétamotor nagyjából kilenc percig működött, mielőtt a hasznos terhet egy kezdeti pályára bocsátotta volna.

Az Orosz Védelmi Minisztérium nem sokkal később megerősítette a missziót, viszont szokatlan módon több űreszköz pályára állításáról számolt be. Néhány órát követően az Egyesült Államok Űrhadereje által közzétett pályaelemek azonban csak két követett objektumot mutattak, feltehetően a hasznos terhet és a hordozó harmadik fokozatát. Ráadásul az ehhez kapcsolódó paraméterek gyakorlatilag megegyeztek a Lotos-sorozat kezdeti pályájával is.

A Lotos műholdak korábbi indításai során az űreszköz és az üres harmadik fokozat először egy 200×900 kilométeres ellipszis alakú pályára állt, majd a szatellit az apogeumban (földtávoli pont) begyújtotta a hajtóművét, hogy néhány nappal később a biztonságos, 900 kilométer körüli magasságban keringő pályára álljon, ahol már készen áll a működésre.

Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

Dark mode powered by Night Eye