NROL-82: sikeres misszió

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Egy amerikai monstrum indult tegnap este: a United Launch Alliance Delta IV Heavy hordozórakétája startolt el a nyugati-parti Vandenberg Légitámaszpontról, rakterében az NROL-82 kódjelű műholddal. A jelenleg aktív rakéták közül a Delta IV Heavy a második legerősebb hordozóeszköz, alacsony Föld körüli pályára több mint 28 tonnát képes feljuttatni. Az NROL-82 az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatalának (NRO) egy nemzetbiztonsági célokból titkosított rakománya volt, melyről a küldetésprofilunkban részletesebben írtunk.

Ez volt a 13. indítása ennek a rakétatípusnak, és a 10. titkosított katonai misszió – magát a rakétát is az Amerikai Légierő pályázatára fejlesztették ki, hogy nagy tömegű katonai terheket tudjon pályára állítani.

Bár az időjárás eleinte nem kedvezett a küldetésnek (jelentős magaslégköri szelek uralkodtak Vandenberg felett), az ULA küldetésirányítója megadta az engedélyt a rakéta üzemanyaggal való feltöltésére. A Delta IV Heavy első és második fokozata is kriogenikus cseppfolyós hidrogént és oxigént éget el – az első fokozaton és a segédrakétákon három darab RS-68A hajtómű található, míg a második fokozaton egy RL-10B motor, speciálisan kinyitható, kompakt fúvókával.

A rakéta elhagyja az indítóállást. Kép forrása: NRO

A két oldalsó segédrakéta, amit port és starboard boostereknek is neveznek, a tervezett időpontban leváltak a rakétáról, miután majdnem teljesen elégették a bennük tárolt hajtóanyagot. Az élő közvetítésben láthattuk a két fokozat szétválasztását, illetve az RL-10B hajtómű beindítási szekvenciáját is. Mivel titkosított volt a műhold amit a rakéta szállított, további kameraképeket sajnos nem tudtak mutatni a hordozó útjáról. Később a Nemzeti Felderítési Hivatal bejelentette, hogy a küldetés sikerrel zárult, így a műholdat is leválasztották a második fokozat adapteréről.

Ez volt az első Delta IV Heavy indítás az idén, de még nyárra is van egy tervezve (NROL-91, szintén katonai misszió). A rakéta utolsó két indítására 2023-ban és 2024-ben kerülhet sor (NROL-68, NROL-70, szintén katonai küldetések). Ha minden a tervek szerint halad, a Vulcan Centaur rakéta fogja teljeskörűen átvenni 2024-től a Delta IV Heavy szerepét.

A borítókép forrása: NASASpaceflight/Jack Beyer

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye