NROL-82: sikeres misszió

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Egy amerikai monstrum indult tegnap este: a United Launch Alliance Delta IV Heavy hordozórakétája startolt el a nyugati-parti Vandenberg Légitámaszpontról, rakterében az NROL-82 kódjelű műholddal. A jelenleg aktív rakéták közül a Delta IV Heavy a második legerősebb hordozóeszköz, alacsony Föld körüli pályára több mint 28 tonnát képes feljuttatni. Az NROL-82 az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatalának (NRO) egy nemzetbiztonsági célokból titkosított rakománya volt, melyről a küldetésprofilunkban részletesebben írtunk.

Ez volt a 13. indítása ennek a rakétatípusnak, és a 10. titkosított katonai misszió – magát a rakétát is az Amerikai Légierő pályázatára fejlesztették ki, hogy nagy tömegű katonai terheket tudjon pályára állítani.

Bár az időjárás eleinte nem kedvezett a küldetésnek (jelentős magaslégköri szelek uralkodtak Vandenberg felett), az ULA küldetésirányítója megadta az engedélyt a rakéta üzemanyaggal való feltöltésére. A Delta IV Heavy első és második fokozata is kriogenikus cseppfolyós hidrogént és oxigént éget el – az első fokozaton és a segédrakétákon három darab RS-68A hajtómű található, míg a második fokozaton egy RL-10B motor, speciálisan kinyitható, kompakt fúvókával.

A rakéta elhagyja az indítóállást. Kép forrása: NRO

A két oldalsó segédrakéta, amit port és starboard boostereknek is neveznek, a tervezett időpontban leváltak a rakétáról, miután majdnem teljesen elégették a bennük tárolt hajtóanyagot. Az élő közvetítésben láthattuk a két fokozat szétválasztását, illetve az RL-10B hajtómű beindítási szekvenciáját is. Mivel titkosított volt a műhold amit a rakéta szállított, további kameraképeket sajnos nem tudtak mutatni a hordozó útjáról. Később a Nemzeti Felderítési Hivatal bejelentette, hogy a küldetés sikerrel zárult, így a műholdat is leválasztották a második fokozat adapteréről.

Ez volt az első Delta IV Heavy indítás az idén, de még nyárra is van egy tervezve (NROL-91, szintén katonai misszió). A rakéta utolsó két indítására 2023-ban és 2024-ben kerülhet sor (NROL-68, NROL-70, szintén katonai küldetések). Ha minden a tervek szerint halad, a Vulcan Centaur rakéta fogja teljeskörűen átvenni 2024-től a Delta IV Heavy szerepét.

A borítókép forrása: NASASpaceflight/Jack Beyer

Dark mode powered by Night Eye