Nyugdíjba vonul Hans Koenigsmann, a SpaceX egyik alelnöke

Kapcsolódó

Rövid hír: Dupla műholddal startolt a Ceres-1

A Galactic Energy kínai magánvállalat rakétája, a Ceres-1 kicsivel...

A nap képe #1307 – A Progressz MSz-25 Szojuz hordozójának indítása

A Progressz MSz-25 teherűrhajót szállító Szojuz-2.1a hordozórakéta, mely éppen...

Angol-amerikai-ausztrál mélyűri radarhálózat valósulhat meg

A három ország az AUKUS védelmi paktum keretében közösen...

Rövid hír: Egy kínai Hosszú Menetelés rakéta is költségmegosztó küldetést teljesített

Ma reggel 5:10-kor egy Hosszú Menetelés-2C (CZ-2C) rakéta startolt...

A cég egyik elsőként alkalmazott szakembereként adja át hamarosan a gyártásért és repülési megbízhatóságért felelős alelnöki pozícióját. Az átadás-átvételi folyamat el is indult már a háttérben, utódja a NASA-tól egy éve szerződtetett William „Bill” Gerstenmeaier lesz. A visszavonulást már egy ideje tervezte, és úgy érezte, most jött el a búcsú ideje.

Koenigsmann 2002 óta, tehát a kezdetektől a SpaceX alkalmazottja, Elon Musk a negyedik technikai szakemberként vette fel, és eleinte több rakétaindítást és küldetést is levezényelt, és az évek során a SpaceX egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő vezetőjévé vált. Felelősségi köre kiterjedt a járművek repülés előtti felkészítésére, rakétamérnöki minőségellenőrzésre és fejlesztésekre, az esetleges problémák felderítésére és megoldására a repülések előtt és után is.

Részt vett a SpaceX első, orbitális pályát elérő Falcon-1 rakétájának fejlesztésében. Ekkoriban fő indítási mérnöki pozícióban volt, ő jóváhagyása volt szükséges, hogy a repülési igazgató megadja az engedélyt az indításra.

Hans Koenigsmann stands with his family in front of a Falcon 1 rocket at the company's launch facility on Omelek Island in the Kwajalein Atoll.

Koenigsmann a családjával egy Falcon-1 rakéta előtt a Marshall-szigeteken található indítóállásnál

Fotó: SpaceX

Koenigsmann stílszerűen egy kaliforniai rakétaindítás alkalmával találkozott először Elon Muskkal, és az állásinterjút a saját házának nappalijában szervezték meg, mert akkoriban még egy irodája sem volt a SpaceX-nek. Ő volt az, aki később Gwynne Shotwellt is bemutatta Musknak. aki a cég ügyvezető igazgatójaként dolgozik napjainkban is. Shotwell és Koenigsmann korábban kollégák voltak a Microcosm nevű műhold építő kisvállalkozásnál.

Munkája elismeréseként 2014-ben megkapta a NASA Brit Legénységi Közszolgálati Érdemérmét, ami a hivatal legmagasabb kitüntetése nem kormányzati személyek számára.

Utódja az a William Gerstenmaier lesz, aki jelenleg Koenigsmann beosztottjaként felel a repülési megbízhatóságért, és korábban a NASA alkalmazásában volt közel 14 évig, és az űrhivatal emberes űrutazásokra szakosodott programjait vezette. Koeinigsmann nem szakad el a SpaceX-től, tanácsadói szerepkörben marad, és részmunkaidős pozícióban fogja segíteni a cég megbízhatósági vizsgálatait. Saját szavai szerint egy életre szóló megtiszteltetés volt Elon Muskkal együtt dolgozni.

SpaceX VP Hans Koenigsmann to retire, Elon Musk's fourth hire

Hans Koenigsmann és William „Bill” Gerstenmaier

Fotó: NASA

SpaceX Superstars: Hans Koenigsmann, Vice President of Build and Flight  Reliability – ElonX.net

Elon Muskkal szoros barátság és munkakapcsolat alakult ki közel két évtized alatt

Dark mode powered by Night Eye