Odaveszett az Electron második fokozata és rakománya a Rocket Lab mai indításán

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Egy újabb Capella Space megbízás keretében valósult meg a Rocket Lab soron következő küldetése, mely idén a kilencedik alkalom volt az amerikai-új-zélandi magáncég számára. Az Electron hordozórakéta felkészítése gond nélkül lezajlott, csak egy alkalommal kellett az időjárási körülmények miatt tolni az indítás időpontján, ami Új-Zélandnál és a Csendes-óceán kijelölt térségében megszokott. Utóbbi azért volt fontos, mert a We Will Never Desert You nevű küldetés az első fokozat tengeri visszaszerzésére irányult, miután az ejtőernyővel visszatér a Földre. Végül magyar idő szerint 08:55-kor indulhatott el 41. útjára a kis teherbírású rakéta.

Az emelkedés első fázisában minden az előírtak szerint zajlott, az első fokozat 9 darab Rutherford hajtóműve a kellő tolóerővel gyorsította a járművet. A fokozatszétválás utáni pillanatokban viszont egy egyelőre nem beazonosított műszaki hiba lépett fel: a fedélzeti kamera felvétele alapján úgy látszott, hogy a második fokozat hajtóműve nem indult be, és ezután rögtön meg is szakadt minden kapcsolat a rakétával. Néhány másodperccel később a földi irányítás megerősítette, hogy „komoly anomália” lépett fel, és minden bizonnyal elveszett a fokozat a hasznos teherrel együtt. Sajnálatos esemény ez mind a Rocket Lab, mind a Capella Space számára, hiszen a legutóbb 2021 májusában lépett fel műszaki probléma egy Electron indítás során, azóta mindegyik küldetés hibátlanul teljesült. Ha lezárul a baleset körülményeinek kivizsgálása, és a cég kiad egy hivatalos közleményt, beszámolunk a fejleményekről mindenképp.

A rakéta rakterében egy darab, harmadik generációs földmegfigyelő szatellit kapott helyet. A kb. 160 kilogrammos űreszköz egyébként az Acadia-2 nevet viselte, amely egy apertúraszintézises radarműhold, és ahogyan a jelzéséből kiderül, a második lett volna a sorban. Az elsőt, tehát az Acadia-1-et július végén állították pályára a We Love The Nightlife keretén belül.

A kis teherbírású hordozó következő küldetését még ebben a hónapban tervezik végrehajtani, aminek alkalmával a japán Institute for Q-shu Pioneers of Space (iQPS) startup cég QPS-SAR-5 műholdja repül majd az űrbe, de szinte biztos, hogy a mai baleset miatt ez az indítás is csúszik, csakúgy, mint az év utolsó három megbízatása, melynek keretében újabb Acadia, valamint Skylark, HawkEye, ADRAS-J, StriX szatellitek indulnának.

Dark mode powered by Night Eye