Odaveszett az Electron második fokozata és rakománya a Rocket Lab mai indításán

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Egy újabb Capella Space megbízás keretében valósult meg a Rocket Lab soron következő küldetése, mely idén a kilencedik alkalom volt az amerikai-új-zélandi magáncég számára. Az Electron hordozórakéta felkészítése gond nélkül lezajlott, csak egy alkalommal kellett az időjárási körülmények miatt tolni az indítás időpontján, ami Új-Zélandnál és a Csendes-óceán kijelölt térségében megszokott. Utóbbi azért volt fontos, mert a We Will Never Desert You nevű küldetés az első fokozat tengeri visszaszerzésére irányult, miután az ejtőernyővel visszatér a Földre. Végül magyar idő szerint 08:55-kor indulhatott el 41. útjára a kis teherbírású rakéta.

Az emelkedés első fázisában minden az előírtak szerint zajlott, az első fokozat 9 darab Rutherford hajtóműve a kellő tolóerővel gyorsította a járművet. A fokozatszétválás utáni pillanatokban viszont egy egyelőre nem beazonosított műszaki hiba lépett fel: a fedélzeti kamera felvétele alapján úgy látszott, hogy a második fokozat hajtóműve nem indult be, és ezután rögtön meg is szakadt minden kapcsolat a rakétával. Néhány másodperccel később a földi irányítás megerősítette, hogy „komoly anomália” lépett fel, és minden bizonnyal elveszett a fokozat a hasznos teherrel együtt. Sajnálatos esemény ez mind a Rocket Lab, mind a Capella Space számára, hiszen a legutóbb 2021 májusában lépett fel műszaki probléma egy Electron indítás során, azóta mindegyik küldetés hibátlanul teljesült. Ha lezárul a baleset körülményeinek kivizsgálása, és a cég kiad egy hivatalos közleményt, beszámolunk a fejleményekről mindenképp.

A rakéta rakterében egy darab, harmadik generációs földmegfigyelő szatellit kapott helyet. A kb. 160 kilogrammos űreszköz egyébként az Acadia-2 nevet viselte, amely egy apertúraszintézises radarműhold, és ahogyan a jelzéséből kiderül, a második lett volna a sorban. Az elsőt, tehát az Acadia-1-et július végén állították pályára a We Love The Nightlife keretén belül.

A kis teherbírású hordozó következő küldetését még ebben a hónapban tervezik végrehajtani, aminek alkalmával a japán Institute for Q-shu Pioneers of Space (iQPS) startup cég QPS-SAR-5 műholdja repül majd az űrbe, de szinte biztos, hogy a mai baleset miatt ez az indítás is csúszik, csakúgy, mint az év utolsó három megbízatása, melynek keretében újabb Acadia, valamint Skylark, HawkEye, ADRAS-J, StriX szatellitek indulnának.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye