Odin szeme mindent lát: készül az európai rakéta-előrejelző rendszer

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Az Európai Bizottság egy 90 millió eurós megbízással látta el a német OHB System AG-t, hogy kifejlesszék az ODIN’s EYE II korai rakétacsapás-előrejelző rendszert.

Az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre az ODIN’S EYE (MultinatiOnal Development INitiative for a Space-based missilE earlY-warning architecturE) projektet, hogy az európai országok is rendelkezzenek saját, űrbe telepített korai rakétacsapás-előrejelző rendszerrel. Működésbe lépését követően a hálózat az ellenséges országokból felbocsátott ballisztikus rakéták detektálásáért és követéséért lesz majd felelős, mielőtt átadná a precíz nyomkövetési feladatot a földi telepítésű katonai radaroknak. Egy esetleges rakétacsapás korai detektálása kulcsfontosságú, hiszen egy ilyen támadás viszonylag rövid idő alatt zajlik le, és minden perc számít a védelmi rendszerek aktiválásakor.

Az ODIN’S EYE projekt első szakasza még 2021 júliusában vette kezdetét, amikor az OHB vezette védelmi ipari konzorcium elnyerte a kutatási szakaszra a megbízást. A konzorcium 12 európai ország 34 vállalatából állt. Ennek a kezdeti fázisnak a szerződéses értéke 7,5 millió eurónyi uniós támogatás volt, és az elmúlt 24 hónap alatt elvégzett kezdeti tanulmányokat tartalmazta.

Illusztráció. Kép forrása: OBH Systems AG

Az OHB-t idén júniusban választották ki az ODIN’S EYE projekt második szakaszának koordinátorává. A projekt egyike volt annak a 41 koncepciónak, amely az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund) 2022-es pályázati felhívása nyomán 832 millió eurós uniós támogatásban részesült.

Pár nappal ezelőtt, december 22-én jelentette be az OHB, hogy a projekt támogatásról szóló megállapodását már alá is írták, így a vállalat és partnerei zöld utat kaptak a korai csapásjelző rendszer fejlesztésének következő szakaszához, ami előreláthatólag 3 évig fog tartani.

„Európa szuverenitása és védelmi képessége is a világűrben fog eldőlni, és a világ jelenlegi geopolitikai helyzetét tekintve elengedhetetlen egy célzott korai előrejelző képesség” – mondta Sabine von der Recke, az OHB System AG felelős igazgatósági tagja.

Forrás: OHB Get Go-Head to Commence €90M ODIN’S EYE II Project – European Spaceflight

Dark mode powered by Night Eye