Olasz kereskedelmi űrhajóst képez az Axiom Space

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A Nemzetközi Űrállomást 2024-től kereskedelmi modulokkal bővítő, illetve kereskedelmi űrutazásokat kínáló Axiom Space bejelentette, hogy az Olasz Légierő ezredesét, Walter Villadeit kereskedelmi űrhajósnak képzi ki, aki majd későbbi kereskedelmi kutatóküldetéseken vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson. Az Axiom Space november 1-jén írta alá a megállapodást az Olasz Légierővel, így Villadeit lesz az első külföldi, aki űrhajóskiképzést kap az Axiomtól. A több hónapig tartó tréningre a NASA Johnson Űrközpontjában kerül sor, és Villadeit egy későbbi űrrepülésen vehet részt, várhatóan 2024-2025 környékén, amikor az első, Axiom-féle kereskedelmi modulok megérkeznek az ISS-re.

Érdekesség, hogy tavaly szeptemberben még az űrugrásokat kínáló Virgin Galactic jelentette be, hogy a következő útjukon (Unity-23) Villadeit is a fedélzeten lesz, arról nincs hír, hogy az az utazás még napirenden van-e – a Unity-23 szuborbitális pár hónapja 2022 végére tolták el.

Walter Villadei

Nem ez az első olasz kapcsolat az Axiom Space-nél, ugyanis a leendő Axiom Station űrállomás első két modulját (amik kezdetben az ISS-hez csatlakoznak majd) az olasz űripari cég, a Thales Alenia Space gyártja. Az Axiom jelenleg két ex-NASA űrhajóst alkalmaz: Michael Lopez-Alegriát és Peggy Whitsont. Lopez-Alegria idén februárban az Ax-1, (az Axiom első kereskedelmi küldetése az ISS-re), Whitson pedig ősszel az Ax-2 küldetést vezeti majd.

Az Axiom Station leendő moduljainak látványterve

Dark mode powered by Night Eye