Olasz kereskedelmi űrhajóst képez az Axiom Space

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A Nemzetközi Űrállomást 2024-től kereskedelmi modulokkal bővítő, illetve kereskedelmi űrutazásokat kínáló Axiom Space bejelentette, hogy az Olasz Légierő ezredesét, Walter Villadeit kereskedelmi űrhajósnak képzi ki, aki majd későbbi kereskedelmi kutatóküldetéseken vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson. Az Axiom Space november 1-jén írta alá a megállapodást az Olasz Légierővel, így Villadeit lesz az első külföldi, aki űrhajóskiképzést kap az Axiomtól. A több hónapig tartó tréningre a NASA Johnson Űrközpontjában kerül sor, és Villadeit egy későbbi űrrepülésen vehet részt, várhatóan 2024-2025 környékén, amikor az első, Axiom-féle kereskedelmi modulok megérkeznek az ISS-re.

Érdekesség, hogy tavaly szeptemberben még az űrugrásokat kínáló Virgin Galactic jelentette be, hogy a következő útjukon (Unity-23) Villadeit is a fedélzeten lesz, arról nincs hír, hogy az az utazás még napirenden van-e – a Unity-23 szuborbitális pár hónapja 2022 végére tolták el.

Walter Villadei

Nem ez az első olasz kapcsolat az Axiom Space-nél, ugyanis a leendő Axiom Station űrállomás első két modulját (amik kezdetben az ISS-hez csatlakoznak majd) az olasz űripari cég, a Thales Alenia Space gyártja. Az Axiom jelenleg két ex-NASA űrhajóst alkalmaz: Michael Lopez-Alegriát és Peggy Whitsont. Lopez-Alegria idén februárban az Ax-1, (az Axiom első kereskedelmi küldetése az ISS-re), Whitson pedig ősszel az Ax-2 küldetést vezeti majd.

Az Axiom Station leendő moduljainak látványterve

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye