Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy fehérorosz űrhajós hölgy, így személyzetet fog cserélni két Szojuz űrhajó, emellett más változtatásokat is eszközölnek.

Hétfőn a Roszkoszmosz bizottsága meghatározta a következő expedíció személyzetének összetételét. Az Expedíció-70 és -71 hosszútávú fő személyzete Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub, valamint a NASA űrhajósa Loral O’Hara 2023 szeptemberében indulnak a Szojuz MSz-24 fedélzetén. Mindeközben 2024 márciusában a Nemzetközi Űrállomásra érkezik a Szojuz MSz-25 űrhajóval egy látogató expedíció, melynek személyzete Oleg Novickij, egy idáig meg nem erősített fehérorosz űrhajós, és a NASA űrhajósa, Tracy Dyson lesz. Várhatóan az állomáson tett rövid expedíciójuk után Novickij és a fehérorosz űrhajós visszatér a Földre a már régebb óta ott tartózkodó Szojuz MSz-24-gyel. A csere azonban itt nem áll meg, ugyanis Loral O’Hara is velük tart, így Tracy Dyson 2024 szeptemberéig folytatja küldetését, és később Kononyenkoval és Csubbal tér majd vissza a Szojuz MSz-25 fedélzetén.

Loral O’Hara, Oleg Kononyenko, Nyikolaj Csub. Forrás: Roszkoszmosz

Ki lehet a fehérorosz űrhajós?

Tavaly év végén még folyt a leendő fehérorosz űrhajós kiválasztása. A Roszkoszmosz akkor még azt mondta, hogy ez év januárjában felfedik az űrhajós nő kilétét, ez azonban még mindig nem történt meg. Egyes információk szerint a hölgy Marina Vasilevszkaja légiutas-kísérő, az ő tartalékosa pedig Anasztazia Lenkova gyermeksebész lesz. Oleg Novickij, aki az űrhajós mentora lesz, elég rövid időn belül tér vissza az űrállomásra, hisz ő már 2021 áprilisa és októbere között részt vett egy hosszútávú expedíción, emellett az orosz filmes stábbal is forgatott.

A fehérorosz jelöltek. Közülük került ki azaz egy, aki 2024 tavaszán az ISS-re indulhat. Forrás: Roszkoszmosz

Több mint 1000 nap a föld körüli pályán

Oleg Kononyenko eddig 736 napot tartózkodott Föld körüli pályán, ezzel az egy éves expedíciójával pedig meg fogja dönteni Gennagyij Padalka rekordját, így Kononyenko több mint 1000 napot tudhat majd a magáénak.

Oleg Kononyenko rekorderként fog hazatérni az egy éves ISS-en végzett küldetése után. Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye