Oleg Kononyenko megdöntötte Gennagyij Padalka rekordját!

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Mindkét űrhajós öt űrrepülés során gyűjtötte össze a 878 napot, de Kononyenko ennél is tovább fog menni.

Hetekkel ezelőtt Oleg Kononyenko a világ harmadik helyéről a második helyére lépett elő az űrrepülések teljes időtartamát tekintve, ekkor szintén honfitársát, az orosz Jurij Malencsenkót előzte meg, aki hat űrrepülése során 827 napot töltött a világűrben. Innentől kezdve tovább nőttek a napok és ma reggel magyar idő szerint 09:30-kor Kononyenko beérte és ezzel megdöntötte Gennagyij Padalka 878 napos rekordját. Kononyenko várhatóan június 4-én 23:00-kor éri el összesen az 1000. napot a világűrben. Az egy éves expedíció befejeztével (szeptember 23.) pedig a teljes űrrepülési ideje 1110 nap lesz!

Az új rekorder Oleg Kononyenko. Forrás: Roszkoszmosz

Idén az űrben tölti a 60-at, de esze ágában sincs még visszavonulni

Aki figyelemmel szokta követni a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ életét, sokszor láthatja Kononyenkót, aki kézséggel beszélget az újságírókkal és segíti kozmonauta társait, legyen az vizsga, űrbe repülés vagy éppen hazatérés. Kononyenko nem csak egy űrhajós, hanem a Roszkoszmosz oktató űrhajósaként is dolgozik, emellett a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ helyettes vezetője és a kozmonauta testület parancsnoka. A türkmén-orosz űrhajós megkapta már az Orosz Föderáció hőse címet is.

Forrás: Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központ

Kononyenkót 1996-ban jelölték űrhajósnak, majd 1998-ban megkapta a tesztkozmonauta minősítést és bekerült a kozmonauta testületbe, és innentől kezdve megkezdődött a kiképzése egy új űrállomásra, ami a Nemzetközi Űrállomás volt. Első űrrepülésére 2008-ban került sor a Szojuz TMA-12 fedélzetén, második űrrepülése 2011-ben történt, harmadik alkalommal 2015-ben járt az űrben, a negyedik küldetése 2018-ban volt. Oleg Kononyenko eddigi karrierje során 6 űrsétát teljesítetett, amely összesen 39 óra 54 percet jelent.

Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye