Önállóan kering a Föld körül a GRBAlpha, a magyar vonatkozású asztrofizikai műhold

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Újabb mérföldkő a magyar űrkutatásban: az első magyar vonatkozású, tudományos munkára tervezett CubeSat önállóan repül alacsony Föld körüli pályán! Magyar idő szerint 11 óra 27 perckor aktiválódott a mai Szojuz rakétával indított Fregat végfokozat egyik műholdkivetője, amiből a GRBAlpha asztrofizikai kisműhold állt pályára. A műholdat egy magyar-szlovák-japán együttműködés keretében építették meg: az 1U (10x10x10cm) műholdplatformot szlovák cégek bevonásával a Kassai Műszaki Egyetem Repülőmérnöki Karán építették, a gamma-kitörés detektort pedig Budapesten, a ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetben szerelték össze a Hirosimai és Nagoya Egyetem szakembereinek részvételével. A felbocsátást a Roszkozmosz kereskedelmi ágával, a GK Launch Services segítségével oldották meg – ma reggel közvetítettük is a Szojuz rakéta startját Bajkonurból.

A műhold harmincöt perccel a kibocsátás után, 12 óra 02 perckor kezdte leküldeni a jeleit Japán felett, és az ottani rádióamatőrök már sikeresen dekódolták az első telemetriacsomagokat. Európában Brünnben (Brno) van földi állomás, ahonnan csak késő este lehet majd először a GRBAlpha jeleit venni.

A műhold behelyezése a kivetőbe. Kép forrása: GRBAlpha csapat

A GRBAlpháról a Planetology.hu-n tudtok bővebben olvasni, ezen a linken, ahol Vincze Miklós szakember foglalta össze a küldetést és a magyar hozzájárulás részleteit (és nekünk is sokat segített, ezért itt is meg szeretnénk köszönni neki!). A másik, immáron teljesen magyar űreszköz a BME SMOG-1 kisműholdja volt. A GRBAlphától körülbelül 12 perccel később vált le Fregat fokozatról az olasz Unisat-7 szatelit, benne még a SMOG-1 zsebműholddal. A várható kibocsátás 24 órán belül lesz – az oldalon mindenképpen beszámolunk róla.

A Szojuz rakéta startja a magyar űreszközökkel. Kép forrása: Dmitrij Rogozin

Dark mode powered by Night Eye