Önállóan kering a Föld körül a GRBAlpha, a magyar vonatkozású asztrofizikai műhold

Kapcsolódó

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Így fest a Mars horizontja az Odyssey űrszonda szemével

A NASA Odyssey űreszköze, mely 22 éve vizsgálódik a...

A nap képe #1302 – Akár egy marsi landolás

Mintha egy marsi landolásnak lennénk szemtanúi ezen az 1989-es...

Újabb mérföldkő a magyar űrkutatásban: az első magyar vonatkozású, tudományos munkára tervezett CubeSat önállóan repül alacsony Föld körüli pályán! Magyar idő szerint 11 óra 27 perckor aktiválódott a mai Szojuz rakétával indított Fregat végfokozat egyik műholdkivetője, amiből a GRBAlpha asztrofizikai kisműhold állt pályára. A műholdat egy magyar-szlovák-japán együttműködés keretében építették meg: az 1U (10x10x10cm) műholdplatformot szlovák cégek bevonásával a Kassai Műszaki Egyetem Repülőmérnöki Karán építették, a gamma-kitörés detektort pedig Budapesten, a ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetben szerelték össze a Hirosimai és Nagoya Egyetem szakembereinek részvételével. A felbocsátást a Roszkozmosz kereskedelmi ágával, a GK Launch Services segítségével oldották meg – ma reggel közvetítettük is a Szojuz rakéta startját Bajkonurból.

A műhold harmincöt perccel a kibocsátás után, 12 óra 02 perckor kezdte leküldeni a jeleit Japán felett, és az ottani rádióamatőrök már sikeresen dekódolták az első telemetriacsomagokat. Európában Brünnben (Brno) van földi állomás, ahonnan csak késő este lehet majd először a GRBAlpha jeleit venni.

A műhold behelyezése a kivetőbe. Kép forrása: GRBAlpha csapat

A GRBAlpháról a Planetology.hu-n tudtok bővebben olvasni, ezen a linken, ahol Vincze Miklós szakember foglalta össze a küldetést és a magyar hozzájárulás részleteit (és nekünk is sokat segített, ezért itt is meg szeretnénk köszönni neki!). A másik, immáron teljesen magyar űreszköz a BME SMOG-1 kisműholdja volt. A GRBAlphától körülbelül 12 perccel később vált le Fregat fokozatról az olasz Unisat-7 szatelit, benne még a SMOG-1 zsebműholddal. A várható kibocsátás 24 órán belül lesz – az oldalon mindenképpen beszámolunk róla.

A Szojuz rakéta startja a magyar űreszközökkel. Kép forrása: Dmitrij Rogozin

Dark mode powered by Night Eye