OneWeb indítás Indiából

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A OneWeb szerződést írt alá arról, hogy India hordozórakétáját, a GSLV MK III-mat fogja használni a fennmaradó műholdak legalább egy részének idén történő telepítésére. A cég április 20-án egy rövid bejelentésben közölte, hogy megállapodást kötött a New Space India Limited-el, ami az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) kereskedelmi részlege. Az egyezmény a Satish Dhawan Űrközpontból történő indításokra vonatkozik.

Az indításokat India legnagyobb teherbírású hordozójával, a GSLV MK III-mal tervezik, ami kb. 9 tonnát képes alacsony Föld körüli pályára állítani. Mivel ez a teherkapacitás összemérhető az eddig használt Szojuz rakétákkal, így teljesen megfelelő a OneWeb műhold-konstellációjának bővítésére. Az Arianespace a Szojuz-2.1b hordozórakétával 34-36 műholdat volt képes telepíteni, azonban az idei évre tervezett hat OneWeb indításra alternatív megoldást kellett találnia a cégnek. Korábbi cikkünkben már olvashattatok egy erre született megállapodást, amit a SpaceX-szel kötöttek. További információ, hogy a tervezett 648 műholdból álló konstellációnak mindössze 66%-a állt eddig pályára, így csak az északi félteke egy részén aktiválhatták a szolgáltatást.

A GSLV MK III legutóbbi indítása 2019-ben a Chandrayaan-2 holdszondával. Forrás: ISRO

Dark mode powered by Night Eye