OneWeb műholdakkal startolt el a Falcon-9

Kapcsolódó

Forráshiány miatt szünetelteti üzemelését a Virgin Orbit

Majdnem az összes munkavállalót egy hetes kényszerszabadságra küldik. Egyre nehezebb...

Bővült a kínai Kaofen-műholdflotta is

A Kaofen 13-02 a konstelláció 32. egységeként fog pályára...

SpaceX | SES-18 & 19 küldetésprofil

Folytatódik a luxemburgi SES műhold-konstelláció bővítése, ezúttal újabb két...

Újabb hibátlan küldetést tudhat maga mögött a Rocket Lab

A múlt éjjeli indítás során két Capella-műholdat állítottak pályára. "Stronger...

A nap képe #1047 /Starship fejlesztés/ – SN10

Az SN10 prototípusnak sikerült elsőként épségben leszállnia, miután 2021....

A SpaceX hordozórakétája most először indult konkurens műholdakkal a fedélzetén, ugyanis ezúttal nem Starlink, hanem OneWeb szatelliteket szállított. A két vállalat közötti megállapodás még 2022 év elején köttetett, mellyel az Elon Musk vezette magáncég elvállalta a OneWeb műholdflotta hátralevő darabjainak Föld körüli pályára juttatását.

A Falcon-9 hordozórakéta 40 darab OneWeb űreszközzel indult útjára a Kennedy Űrközpont LC-39A startállásról tegnap este 23:27-kor, melynek során összesen 6 tonnányi rakományt kellett a 9 db Merlin 1D hajtóműnek leküzdenie. Mindez nem okozott gondot, így miután a rakéta elérte a megfelelő magasságot és sebességet, a misszióhoz kijelölt B1069 első fokozat és a Falcon-9 második fokozata sikeresen szétvált, majd előbbi megkezdte útját a szárazföld felé. A negyedik repülését teljesítő B1069 ugyanis ezúttal nem drónhajóra, hanem az 1-es számú landolási zónára tért vissza, ezzel befejezve a rá bízott feladatot. A második fokozat szintén hiba nélkül abszolválta kötelességét, melynek során a vákuum-optimalizált Merlin 1D hajtóműve a megfelelő pályamagasságig emelte a hasznos terheket, amik úgyszintén sikeresen leváltak a fokozatról. A műholdak most poláris alacsony Föld körüli pályán tartózkodnak, és majd saját hajtóművük segítségével érik el végső, 1200 km magas pályájukat.

A SpaceX ezzel a küldetéssel már a 198. repülésén van túl, és még az éven átléphetik a 200-as számot, hiszen 4 misszió keretén belül még biztosan láthatjuk felemelkedni a Falcon-9 hordozót; HAKUTO-R, O3b mPower 1-2, SWOT, EROS-C3.

Forrás: Michael Seeley

Első (fent) és második fokozat szétválása. Forrás: Trevor Mahlmann

Első fokozat landolás, a háttérben pedig az LC-16-on várakozó Terran 1. Forrás: Trevor Mahlmann

Dark mode powered by Night Eye