Óriási siker! India leszállt a Holdra!

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Csándráján-3 szonda Vikram leszállóegysége sikeresen landolt a Hold déli pólusánál!

Frissítés 08.24.: Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) által közzétett első fotó, valamint a Hold felszínét és a Prágyán rovert bemutató felvételek.

Forrás: ISRO

Elképesztő eredmény az ISRO-tól (Indiai Űrkutatási Szervezet) és egész Inditától: ma délután 14:42-kor épségben leszállt a harmadik holdmisszió Vikram leszállóegysége, 500 km-re a Hold déli sarkától. A Csándráján-3 küldetés űreszköze július 14-én indult el útjára, de a kis energiaigényű pálya, illetve a számos pályakorrekcióval történő repülés miatt tartott jóval hosszabb ideig az út, mint más űreszközök esetében a múltban, de ez semmit nem von le az eredményből.

A végső manőverek nagyjából fél órával a landolást megelőzően indultak, a Vikram folyamatosan csökkentette horizontális sebességét, egyben a felszínhez viszonyított magasságát is. Előbb 800 méteren tartott egy rövid „szünetet”, amíg a fedélzeti mesterséges intelligencia a kameraképek alapján beazonosította a leszállási zónát. Ezt követően már függőlegesen ereszkedett tovább az egység, majd 120 méter körül egy nagyon rövid korrekciót tett oldalirányba, majd végül sima landolást hajtott végre a felszínen. A legutolsó látható telemetriai adatok alapján bőven a maximális ereszkedési sebességen belül ért felszínt a Vikram, aminek a jeleit a a NASA Deep Space Network hálózatának canberrai és madridi, illetve az ESA antennái fogták, igazolva a sikeres leszállást.

A Vikram egyelőre nem küldött fedélzeti fotót a Holdról, de reméljük, az ISRO hamarosan közzéteszi az első képeket! Várhatóan egy holdi nap, azaz 14 földi napig fog üzemelni és méréseket végezni az űreszköz, illetve a Prágyán nevű kis rover, amit a leszállóegység magával vitt.

Az eddigi legközelebbi kép a Hold felszínéről, amit a közvetítésben láthattunk. Forrás: ISRO

Óriási gratuláció Indiának, hiszen a második leszállási kísérlet máris meghozta az első sikert! Az ázsiai állam a Szovjetunió, a USA és Kína után negyedikként csatlakozott ahhoz az elit társasághoz, akik eddig űreszközt tudtak juttatni a Hold felszínére.

A sikeres leszállást mi is élőben közvetítettük a Spacejunkie Youtube-csatornán, az adást itt tudjátok elérni:

További cikkeink a Csándráján-3 útjáról:
Már a Hold felé tart az indiai Csándráján-3 leszállóegység
Végső pályán a Csándráján-3
Levált a Vikram a keringőegységről, közeleg a leszállás

Forrás: RocketGyan (https://twitter.com/rocketgyan)

Frissítés 17:09: bár továbbra sem hivatalosan közzétett kép az ISRO jóvoltából, de egy fotón, ami az irányítóközpontban készült, már látszik a kijelzőn a Vikram fedélzeti kamerájának képe, ami a Hold felszínét mutatja!

Dark mode powered by Night Eye