Origami-alapú hőpajzs az ESA támogatásával

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Az ESA támogatásával kifejlesztett, origami-alapú hőpajzsot hamarosan tényleges légköri visszatéréssel fogják tesztelni, mégpedig a ForgeStar-1A küldetés alkalmával, mely a tervek szerint még ebben az évben elindul. Az Artúr király legendás pajzsa után Pridwen névre keresztelt, újrafelhasználható konstrukció ennek során a légkörbe való visszatérés előtt fog „kiugrani”, hogy megvédje az űreszközt az elégéstől.

A szabványos „ablatív” hőpajzsok úgy távolítják el a nem kívánt hőt, hogy a pajzs darabjai fokozatosan elégnek. A Pridwen ezzel szemben egy merőben más technikát alkalmaz, mégpedig a hőelvezetést, hiszen a magas hőmérsékletnek ellenálló „szövet” felülete elég nagy ahhoz, hogy a hőáram egyenletesen eloszoljon rajta.

Forrás: ESA

Maga a pajzs emellett arra is szolgál majd, hogy az adott űreszközt eléggé lelassítsa ahhoz, hogy ejtőernyő nélkül is túlélje a landolást. A Pridwent készítő Space Forge ezzel kapcsolatban azt tervezi, hogy a visszatérő eszközöket egy háló segítségével fogja elkapni.

A hővédő pajzs már többször is átesett ejtési teszteken, ahol volt, hogy 17 km magasból dobták le, de sor került a hálós elfogás gyakorlására is. A Pridwen kifejlesztését egy nagyobb elképzelés mozgatta, amely a Földre rutinszerűen visszahozandó, űrben gyártott termékekre irányul, mint például gyógyszerekre vagy szuperötvözetekre.

Dark mode powered by Night Eye