Orosz hírösszefoglaló: felkészül a Szojuz MSz-23

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Oroszország és az Egyesült Arab Emirségek együttműködést tervez az űrkutatás területén

Jurij Boriszov az Egyesült Arab Emírségekbe érkezett a múlt héten, hogy megvitassa az orosz-emírségek közötti együttműködés kilátásait az űrszektorban. A Roszkoszmosz vezetője találkozott az országban űrtevékenységgel foglalkozó illetékes minisztériumok és szervezetek vezetőinek képviselőivel. Tárgyalásokat folytattak az Egyesült Arab Emírségek oktatási és fejlett technológiákért felelős államminiszterével, az Űrügynökség elnökével, Sarah bint Yousif Al-Amirivel és az Egyesült Arab Emírségek Űrügynökségének főigazgatójával, Salem Al-Kubaisivel.

Jurij Boriszov köszönetet mondott a közel-keleti partnereknek a már megvalósított projektjeikért, és emlékeztette arra a résztvevőket, hogy Oroszország befejezte a világűrről szóló, 2021-ben aláírt kormányközi keretmegállapodás ratifikálását. Boriszov találkozott még az Egyesült Arab Emírségek ipari és fejlett technológiai miniszterével, Al Jaber szultánnal is, aki szintén elkötelezett volt a két állam közötti együttműködés fejlesztése mellett az űrszektorban. A felek érdeklődést mutattak az együttműködés folytatására és új, ígéretes területek kialakítása iránt mindkét állam űrtevékenységében.

Forrás: Roszkoszmosz

Sikeresen pályára állt az Elektro-L meteorológiai műhold

Február 5-én megtörtént az év első indítása Oroszország részéről, melyben egy Proton-M rakéta emelkedett a magasba, és amelyet mi is élőben közvetítettünk a Youtube csatornánkon. Az indítás után kb. 5 órával később az Elektro-L sikeresen megérkezett a kijelölt geostacionárius pályájára (36 000 km-es magasságba) a DM-03 felső fokozat segítségével.

Az elemelkedés pillanata. Forrás: Roszkoszmosz

A Főtervezők Tanácsa 2028-ig hosszabbítana a Nemeztközi Űrállomás projektjében

A Főtervezők Tanácsa az Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensének élettartamának 2028-ig történő meghosszabbítását javasolta. Ez az első lépés az Orosz Föderáció kormánya vonatkozó határozatának előkészítésében. Az RKK Enyergija Igazgatóságán részt vett a Roszkoszmosz vezetése, a vállalat részlegei, szervezetei és az ISS projektben dolgozó társvégrehajtók, akik előadásokat tartottak a repülés eredményeiről és az orosz szegmens jelenlegi műszaki állapotáról.

A Főtervezők Tanácsának döntését a Roszkoszmosz Tudományos és Műszaki Tanácsa ülésén tárgyalják tovább, amelynek eredményei alapján az Állami Vállalat megfelelő fellebbezést készít a kormányhoz. A Roszkoszmosz Tudományos és Műszaki Tanácsának elnöksége az ISS orosz szegmensének élettartamának meghosszabbításával kapcsolatban az ülést, február 16-án vagy később tartják meg. Hogyha ők is készek lesznek ezzel, akkor már csak a legutolsó lépésként a kormánynak kell jóváhagynia a javaslatot.

Andrej Fegyajev a SpaceX űrruhájában pózol

Andrej Fegyajev hamarosan befejezi kiképzésének utolsó szakaszát a SpaceX központjában. Ezután várhatóan hazautazik hogy elbúcsúzzon a családjától és a Roszkoszmoszban dolgozó kollégáitól, majd egy 3 fős csapattal visszaindul az Egyesült Államokba. A Crew-6 személyzete, várhatóan február 26-án indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: SpaceX

Orosz műholdak is figyelik a törökországi földrengés pusztítását

A Roszkoszmosz műholdas megfigyelést végez a földrengés következményeiről az Anatólia-félsziget keleti részén. Az orosz vészhelyzeti minisztérium kérésére a Roszkoszmosz felhasználta az orosz műholdcsoport minden erejét és eszközét a Föld távérzékelésére, valamint a Nemzetközi Űr- és súlyos katasztrófákról szóló charta eszközeit a terület megfigyelésére, ahol a földrengés történt.

Forrás: Roszkoszmosz / Fotó: Kanopus-V műhold

Utolsó szakaszba ért a Szojuz MSz-23 felkészítése

Csütörtökön befejezték az űrhajó üzemanyaggal és sűrített gázokkal való tankolását, majd visszaszállították a 254. telephelyen találahtó szerelő- és próbaépületébe. Pénteken az űrhajót összekapcsolták a Szojuz 2.1a rakéta harmadik fokozatának transzferterével. A transzfertér része köti össze az űrhajót és a rakétát. Mechanikusan összeköti a Szojuz MSz-t a fejburkolattal és biztosítja az űrhajó parancsnoki interfészének integrálását a hordozórakéta fedélzeti vezérlőrendszerébe.

A Szojuz MSz-23 fedélzetén nem fognak tartózkodni űrhajósok, de 429 kg rakományt szállít az ISS-re a személyzet számára. Ezek közé tartoznak az orvosi ellenőrzés és vizsgálat eszközei, az állomás tisztítása és a légkör tisztaságának ellenőrzése, a gázösszetétel biztosítása, a vízellátás és a tudományos kísérletek felszerelése. Ezenkívül a pilóta nélküli űrhajó csereberendezéseket hoz az állomás orosz szegmensének rendszereihez, karbantartási és javítási eszközöket a személyzet támogatására, egészségügyi és higiéniai ellátást, valamint ágyneműt és ételadagokat.

A Szojuz MSz-22 az MSz-23 érkezése után két héttel hagyja el az ISS-t ami már márciusra fog esni.

Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye