Orosz holdprogram: Luna-27a és Luna-27b

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete egy új javaslattal állt elő, amely segíthet az orosz holdprogramon.

Lev Zeljonij akadémikus, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének tudományos igazgatója szerint tanulniuk kell a hibákból és tapasztalatot kell szerezniük, különben biztosan nehézségekbe fognak ütközni, ha újra célba veszik a Holdat. Ezért a következő holdraszálló küldetésüket megduplázzák, mégpedig úgy, hogy a Luna-27 küldetés két részből fog állni; egy Luna-27a-ból és egy Luna-27b-ből. A két űreszköz elindítása 6-9 hónapos eltéréssel fog megtörténni, még ugyanabban az évben. A tervek szerint a Luna-27a-t elindítják, majd sikeres landolást fog végrehajtani és ezután tudományos kutatásokat fog elvégezni, ezt követően több hónappal később fogják elindítani a Luna-27b-t. Lev Zeljonij úgy véli, hogy a Jurij Boriszov által hangoztatott tervek a küldetés 2028-ban történő végrehajtásával kapcsolatban megvalósíthatók, így ennyi idő elegendő lesz mindkét űreszköz elkészítéséhez és teszteléséhez. A Luna-27a mindenképp a Hold déli pólusát fogja megcélozni, akárcsak elődje, a Luna-25. Ha minden jól megy, akkor a „b” verzió akár a Hold északi-sarkára vagy akár annak túlsó oldalára is küldhető. Számítások szerint a két űreszköz csak 30-35%-kal kerül majd többe, mint egy. Zeljonij szerint a viszonylag kis mértékű drágulás nagyban növeli a tudományos misszió hatékonyságát. Mindeközben a Roszkoszmosz továbbra is vizsgálja a Luna-25 lezuhanásának okait, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló baleseteket.

A tervek. A Luna-26-ról egyelőre még nincsenek információk, most leginkább a Holdra való landolás a kitűzött cél az oroszok számára. A Luna-27 megkettőzését jelöli a két csillag. Forrás: Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye