Orosz űrfilmforgatás: Megvannak a résztvevők

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Úgy tűnik ma a bejelentések napja van, a délutáni Szojuz MSz-20 személyzeti híre után az október 5-én startoló Szojuz MSz-19 űrhajó utasainak a nevét is nyilvánosságra hozta a Roszkoszmosz.

A küldetés érdekessége, hogy ezen utazik majd a „Kihívás” nevű orosz űrfilmet rendező Klim Shipenko és most a főszereplő hölgy nevét is megtudtuk, akit 3000 jelentkezőből választottak ki.

A film főszereplője a 36 éves Julia Pereszild lesz, aki hivatásos színésznő, az Orosz Nemzeti Színház tagja. Őt a film rendezője Klim Shipenko kíséri majd, és a kb. egy hétig tartó utazáson jeleneteket forgatnak majd a filmhez a Nemzetközi Űrállomáson. A küldetés parancsnoka Anton Skaplerov kozmonauta lesz, őt már korábban megerősítették, és 6 hónapot tölt majd el az ISS-en. A rövid utazás végén Pereszild és Shipenko a Szojuz MSz-18 űrhajóval tér majd vissza, a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij parancsnoksága alatt – a Szojuz MSz-18 másik két űrhajósa, Mark Vande Hei és Pjotr Dubrov várhatóan egy meghosszabbított küldetésen vesznek részt, és csak 2022 márciusában térnek vissza a Földre.

Julia Pereszild tartaléka a 33 éves Aljona Mordovina lesz, aki szintén hivatásos színész. A filmrendező Shipenko tartaléka Alekszej Dudin operatőr lesz. A résztvevők és tartalékaik heteken belül megkezdik a felkészülést Csillagvárosban.

Érdekesség, hogy egy harmadik hölgy is kiválasztásra került, Galina Kairova, aki hivatásos pilóta. Őt azonban nem erre a filmforgatásra, hanem az űrhajósprogramba hívták meg, így amennyiben sikeresen elvégzi a kiképzést, Anna Kikina mellett a második aktív női orosz űrhajós lehet.

Balról jobbra: Julia Pereszild, Alena Mordovina, Galina Kairova

Dark mode powered by Night Eye