Orosz űrséta, ISS pályaemelés és a 2022-es emberes küldetések dátumai

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Fény derült pár orosz űresemény időpontjára, lássuk is az újdonságokat.

Január 12-én, magyar idő szerint este 19:09-kor kerül sor az idei év első pályaemelésére a Nemzetközi Űrállomáson. A Progressz MSz-18 teherhajó hajtóműveit 292,5 másodpercig üzemeltetve 850 méterrel emelik meg az ISS Föld körüli pályáját. A manőverrel 0,54 m/s gyorsulást érnek el, ami után a Nemzetközi Űrállomás pályája átlagosan 417 km magas lesz.

Egy héttel később, január 19-én hajtják végre az idei első űrsétára is: Pjotr Dubrov és Anton Skaplerov lép ki a világűrbe. A duó a Nauka és a Pricsal kikötőmodul között fog csatlakozókat összekötni, kapaszkodókat felhelyezni, illetve új kamerákat is felszerelnek a Pricsal külső részére. Az űrséta tervezett időtartama 6,5 óra, a mostani az egyike az idénre tervezett számtalan orosz űrséta közül. Egy későbbi űrsétán (várhatóan februárban) a német Matthias Maurer is kilép a világűrbe: egyik orosz társával az európai robotkar (ERA) beüzemelésén fog dolgozni.

Az idei első OneWeb-küldetés időpontjára is fény derült: március 5-én indulhat egy Szojuz rakéta Bajkonurból újabb 36 darab műhoddal a fedélzetén.

A 2022-es orosz emberes küldetések is kaptak céldátumot: március 18-án startolhat a Szojuz MSz-21 az Expedíció-67 három tagjával, szeptember 21-én pedig a Szojuz MSz-22 indul a Nemzetközi Űrállomásra szintén három űrhajóssal. A várható személyzetekről, illetve az összes tervezett emberes űrutazás részleteiről a „Jövőbeli emberes űrutazások” adatbázisunkban olvashattok naprakész információkat.

Frissítés 01.04 9:26

Az idei Progressz teherhajók startidőpontjaira is fény derült:

  • Progressz MSz-19: február 15.
  • Progressz MSz-20: június 3.
  • Progressz MSz-21: október 26.

Dark mode powered by Night Eye