Orosz űrséta ma az ISS-en

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Szergej Kugy-Szvercskov és Szergej Rizsikov a 47. orosz űrsétára indul ma a Nemzetközi Űrállomáson.

A kozmonauták a Nauka tudományos modul érkezését készítik elő az 5.5 órásra tervezett EVA alatt, mindkettőjüknek ez lesz az első űrsétája. Rizsikov kapja a piros csíkos Orlan űrruhát, Kugy-Szvercskov pedig a kék csíkosat. A világűrbe a Poiszk modul légzsilipjéből lépnek majd ki, amit most használnak előszőr majd űrsétára. A másik orosz légzsilipet, melyet a korábbi űrsétákhoz használtak, jővő év elején választják le egy Progressz űrhajóval – ennek a helyére érkezik majd a Nauka.

Az űrséta magyar idő szerint 15:30-kor kezdődik majd, a Roszkoszmosz honlapján, és a NASA TV-n is követhető lesz élőben.
Az alábbi videóban jól bemutatják, milyen feladatok várnak majd az űrhajósokra.

Ha már szóba került az ISS orosz oldala: tegnap Rizsikov egy új állandó javítást helyezett el a Zvezda modulban lévő repedésen. Az új tapasz korong alakú és alumíniumfóliából illetve gumiból készült, és várhatón képes lesz véglegesen lezárni a szivárgást, ami már több mint egy éve jelen van a Nemzetközi Űrállomáson.

Dark mode powered by Night Eye