Orosz űrséta: megváltak a régi berendezésektől

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin 16:24-kor léptek ki a Poiszk modulból és a tervezettnél sokkal gyorsabban birkóztak meg feladataikkal, így az űrséta 6 óra 24 percig tartott.

A feladataik során a kozmonauták egy új, nagy sebességű adatátviteli eszközt (RSzPI-M) szereltek fel a Zvezda modul külső felületére, valamint egy mikrometeoroid becsapódási kísérlet is felkerült. A munka további részében tudományos berendezéseket szereltek le az állomás külső felületéről, néhányat védőburkolatba helyeztek és magukkal vittek az állomásra, néhányat pedig kidobtak. Prokopjev és Petyelin a tervezett időtartam előtt teljesítette az űrsétát, annak ellenére, hogy néhány eszközt különösen nehéz volt leszerelni. „Úgy tűnik, valaki nagyon jó munkát végzett a felszerelésükkor” – jegyezte meg Prokopjev, amikor az első kísérletre sem sikerült leszerelnie az egyik berendezést. Ahogy az űrhajósok a Zvezda modul külső felületén haladtak, meglepődtek, hogy a modul hátsó végén található terelők – amelyek védik az állomás többi részét a modul hajtóműveitől -, mennyire piszkosak. Prokopjev egy „koszos serpenyőhöz” hasonlította a látottakat. Mielőtt visszatértek volna az állomásra, Petyelin egy speciális törülközővel megtisztította a Zvezda modul egyik ablakát, majd a használat után el is dobta azt. Végül az űrséta magyar idő szerint 22:48-kor ért véget. A kidobott eszközök semmilyen mértékben nem veszélyesek a Földre, illetve a Nemzetközi Űrállomásra, ugyanis ezek elég rövid időn belül elégnek a Föld légkörében.

A Szeiszmogrognoz nevű tudományos kísérlet eszközétől is megváltak, amely közel 10 évig mérte a Föld szeizmikus aktivitását. Az eszközt még az Expedíció-38 során szerelték fel, 2013. december 27-én. Forrás: NASA
Egy elavult telemetriai eszköz kidobása. Forrás: NASA
Védőburkolat alatt az Impact űrkísérlet anyagmintái, amelyek 19 évig tartózkodtak az űrben. Forrás: NASA
A Zvezda modul ablakának tisztítása. Forrás: NASA

A tegnapi űrséta számokban:

Ez volt a(z):

  • 266. űrséta, mely az űrállomás összeszerelésére, karbantartására, fejlesztésére irányult,
  • a 9. űrséta az állomáson 2023-ban,
  • a 7. űrséta az Expedíció-69 során,
  • Szergej Prokopjev karrierjének 7. űrsétája, összesen 48 óra 40 percet tartózkodott a nyílt térben,
  • Dmitrij Petyelin számára az 5. űrséta, összesen 33 óra 09 percig tartózkodott a nyílt térben.

Szergej Prokopjev a 48 óra 40 perces űrséta idejével a 15. helyre lépett a világ legtapasztaltabb „űrjáróinak” listáján. A számok pedig tovább fognak növekedni, hiszen augusztus elején újabb űrsétára indulnak, hogy szintén berendezéseket telepítsenek, ezúttal a Nauka modul külső felületére.

Dark mode powered by Night Eye