Oroszország ismét sikeresen elindított egy katonai műholdat

Kapcsolódó

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

Augusztus 1-én, azaz hétfőn, magyar idő szerint 22 óra 25 perckor, az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának Állami Teszt Kozmodrómjáról (Pleszecki Kozmodróm) egy Szojuz-2.1v könnyű hordozórakétát indítottak el az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából.

Mint ahogy ez ilyenkor megszokott az orosz kormány előzőleg nem adott ki információt a közelgő indítás hasznos terhéről, de július 22-én a hatóságok parancsot adtak a Barents-tenger két területének elkerülésére a 2022. augusztus 1. és 5. között várható indításhoz kapcsolódó emelkedési pálya mentén.

A harmadik Szojuz-2.1v rakéta a Pleszeckben található 43-as telephely, 4-es startállásáról indult, és láthatóan a korábbi küldetések során tapasztalt szabványos emelkedési profilt követte. Három perccel az indítás után a Szojuz-2.1v hordozórakétát a német Titov Main Test Space Center földi automata vezérlőkomplexuma segítségével követték nyomon. A becsült időpontban a műholdat a Volga felső fokozat állította Föld körüli pályára, és ezután a Légiközlekedési Erők Űrerőinek földi létesítményeinek irányítása alá vonták. A műholddal stabil telemetriai kapcsolat jött létre, amit azóta is sikeresen fenntartanak. Az űreszköz fedélzeti rendszerei megfelelően működnek, a szatellit a Kozmosz-2558-as sorozatszámot kapta.

Mind az első fokozat, mind a farokrész töredékei a Barents-tengerbe, Murmanszktól északra csapódtak be. Ahogy a második fokozat tovább emelkedett, a műholdat védő rakományburkolat szintén gond nélkül levált, töredékei a Jeges-tengerbe hullottak, a Spitzbergák-szigetcsoporttól délre.

A nyugati műholdmegfigyelők szerint az orosz indítás akkor történt, amikor az egyik amerikai kísérleti optikai felderítő műhold, név szerint az USA-326 orbitális síkja elhaladt Pleszeck felett. Ez arra utalt, hogy az orosz indítás feladata az amerikai műhold nyomon követése és ellenőrzése volt, ahogyan azt a múltban több ilyen típusú műhold is megtette. Az amerikai űrerők a friss orosz rakományt a 348 x 388 kilométeres pályán találták meg, 97,4-es dőlésszöggel, amit 53315-ös objektumként katalogizálták.

Az indítás pillanata. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye