Oroszország Kínával karöltve atomerőművet telepítene a Holdra

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója egy friss bejelentésében közölte; Oroszország és Kína fontolóra vette, hogy valamikor a 2030-as évek elején atomerőművet telepítenének a Hold felszínére. Indoklásként hozzátette, szerinte a napelemek nem lennének képesek elegendő villamos energiát biztosítani a jövőbeli holdi települések ellátásához, míg az atomenergia igen. Ezenfelül kiemelte azt a tényt is, miszerint a jelenleg csak tervezőasztalon lévő projekt komoly kihívást tartogat, hiszen emberek jelenléte nélkül kell végrehajtani majd az építést.

Boriszov továbbá megemlített egy nukleáris meghajtású teherűrhajó építésére vonatkozó orosz tervet is, mellyel kapcsolatban elmondta, a legtöbb technikai kérdést már megoldották, kivéve az atomreaktor hűtését. „Valóban dolgozunk egy vontatásra alkalmas űrhajón, amely egy atomreaktornak és egy nagy teljesítményű turbinának köszönhetően képes lenne nagy méretű rakományokat szállítani egyik pályáról a másikra, űrszemetet gyűjteni, de egyéb felhasználási területek is szóba jöhetnének.”

Jurij Boriszov. Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye