Oroszország új Orlan szkafandereket gyárt

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Oroszország 2024-ben és 2025-ben három új orosz szkafandert gyárt az űrsétákhoz.

A Roszkoszmosz sajtószolgálata közölte, hogy 2024-ben és 2025-ben három darab, új Orlan szkafandert készítenek a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok számára; 2024-ben egyet, majd 2025-ben további kettőt. A szkafanderek mind orosz anyagok felhasználásával fognak készülni, melyek gyártásáért a Zvezda Kutató és Termelő Vállalat felelős az RKK Enyergija megbízásából. A sajtószolgálat elmondta, hogy a jelenleg az állomáson lévő, kettő darab Orlan-MKS működésének meghosszabbításához pótalkatrészeket készítettek, amelyeket az ISS-re szállítanak a következő Progressz teherűrhajók egyikén. Jelenleg az orosz program keretében végzett űrsétákhoz a legújabb generációs Orlan-MKS-t használják. Korábban arról számoltak be, hogy március 28-án az egyik ilyen szkafander hibás akkumulátorát szállították vissza a Földre a Szojuz MSz-22 visszatérő kabinjában. A 4-es számú Orlan-MKS-t ez idáig 17 űrsétánál és két feladatnál használták a nyomásmentesített Poiszk modulon belül.

Az Orlan egy félmerev, masszív törzsű, rugalmas karokkal rendelkező szkafander. Az űrruhára szokták mondani, hogy az űrhajós nem felveszi azt, hanem „beszáll” abba a hátán található nyílás miatt. Forrás: Roszkoszmosz

Ez a generációs szkafander akár 20 alkalommal is használható a gyártó weboldala szerint, így a 4-es számú Orlan május 3-i űrsétája lett volna az utolsó, ugyanis ez volt a 20. használata a gyártó által meghatározott garanciális időszakon belül, de ennek ellenére kettő vagy három űrséta még így is hozzáadható. Így tehát a két darab, 2017-ben az ISS-re szállított szkafander a jótállási időszakon kívül működik.

A garancia lejárta magyarázza az űrruhák tavaly bekövetkezett meghibásodásait, úgymint az akkumulátor lemerülését közvetlenül az űrben végzett munka során, valamint a hűtőrendszer szivattyújának működési problémáit, amelynek következtében törölték az űrsétát 2022 novemberében.

Hogyan valósulnak meg a következő űrséták?

Ugyan a gyártó két-három űrsétára is meghosszabbíthatja a garanciát, de egyes információk szerint még márciusban visszautasította ezt az ajánlatot. Ezt követően a már lejárt szkafandert használó űrhajósok biztonságáért a Fő Operatív Irányító Csoportnak kell vállalnia a felelősséget. Az, hogy miért nem rendelte meg eddig az Enyergija az új szkafandereket, nagyban összefügg az elmúlt egy év bizonytalanságával az ISS programban maradás kapcsán. Ráadásul, amíg nem volt meg az aláírt szerződés a biztos maradásról, addig a vállalat nem kezdhette meg a munkát. Az űrruhák gyártási ideje körülbelül két évet fog igénybe venni, az első várhatóan 2024-ben készül el.

Statisztika az Orlan szkafandercsaládról:

  • A 4-es számú Orlan-MKS tartja a rekordot az űrséták számában (és az akkumulátor élettartamában) 17 + 2 űrsétával;
  • A második helyen a 6-os számú Orlan-MK 17 űrsétával és az 5-ös számú Orlan-MKS 15 űrsétával +2 zárt térben való aktivitás miatt;
  • Az Orlan család összesen 34 szkafandere volt Föld körüli pályán a Szaljut-6, Szaljut-7, Mir és az ISS-en, ebből: 5 db Orlan-D, 4 db Orlan-DM, 10 db Orlan-DMA, 10 db Orlan-M, 3 db Orlan-MK és 2 db Orlan-MKS;
  • Vannak olyan modellek, amelyeket a Földön végzett gyakorlatok során a víz alatt használnak, ezek az Orlan-GN, Orlan-T, Orlan-V szkafanderek.
Dark mode powered by Night Eye