Ősi törmelékfolyam maradványát vizsgálta a Curiosity

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Hárommilliárd évvel ezelőtt, a Mars egyik utolsó nedves időszakában hatalmas törmelékfolyam hordta le az iszapot és a sziklákat egy magas hegy oldaláról. A lezúduló törmelék legyező alakban terült szét, amelyet később a szél egy toronymagas gerinccé erodált, megőrizve a vörös bolygó vizes múltjának érdekes emlékét. Így alakult ki a Gediz Vallis-gerinc, ahová a Curiosity marsjáró 3 korábbi sikertelen próbálkozás után végül eljutott. A sikert eddig a rendkívül éles sziklák és a túl meredek lejtők akadályozták meg. A rover küldetésének eddigi egyik legnehezebb útja után a Curiosity augusztus 14-én érkezett meg a területre.

A Curiosity 360 fokos panorámaképe a Gediz Vallis-gerinc (a kép jobb felén látható) lábánál, amely a Mars ezen részének egyik utolsó nedves időszakát őrzi. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A rover 2014 óta halad felfelé az 5 km magas Mount Sharp alsó részén, és útközben ősi tavak és patakok nyomaira bukkant. A hegy különböző magasságban fekvő rétegei a Mars történetének különböző korszakait képviselik. Ahogy a Curiosity felfelé halad, a tudósok egyre többet tudnak meg arról, hogyan változott a táj az idők során. A Gediz Vallis-gerinc a hegy utolsóként kialakult vonulatai közé tartozott, így ez az egyik legfiatalabb geológiai időkapszula, amelyet láthatunk.

A rover 11 napot töltött a gerincen, eközben Mastcam kamerája segítségével 136 képet készített a Gediz Vallis-gerinc környezetéről, amelyek mozaikszerűen összerakva 360 fokos képet adnak a térségről.

Emellett tanulmányozta a sötétebb kőzetek összetételét, amelyeknek már a színük is egyértelműen mutatja, hogy a hegy egy más pontján keletkeztek. A Gediz Vallis-gerinc kialakulását okozó törmelékfolyamok ezeket a sziklákat a Mount Sharp magasabban fekvő rétegeiből hordták le. A tudósok számára ezek a kőzetek ritka betekintést nyújtanak a hegy felsőbb szintjeinek anyagába.

Miközben a kutatók még mindig a Gediz Vallis Ridge-ről készült képeket és adatokat vizsgálják, a Curiosity és csapata máris a következő feladatára készül: utat kell találni a gerinc feletti csatornához, hogy a tudósok többet tudjanak meg arról, hogyan és hol folyt le egykor a víz a Mount Sharp-hegyről.

A Curiosity marsjáró útvonala a Mount Sharp alsó részén. A hegy különböző részei eltérő színnel vannak jelölve. A Curiosity jelenleg a Gediz Vallis-gerinc felső végéhez közeledik, amely piros színnel jelenik meg.- Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ESA/University of Arizona/JHUAPL/MSSS/USGS Asztrogeológiai Tudományos Központ
Dark mode powered by Night Eye