OSIRIS-REx: Búcsú a Bennu kisbolygótól

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

A NASA 2021. január 26-án közzétett közleményében jelentette be, hogy az OSIRIS-REx nevű űrszonda 2021. május 10-én végleg elbúcsúzik a Bennu nevű kisbolygótól, és megkezdi 2 éves utazását vissza a Földre, értékes rakományával, a kőzetmintákkal.

Mielőtt végleg maga mögött hagyná ideiglenes kísérőjét, a NASA tervei szerint egy utolsó, előzetesen nem tervezett manővert is végre tudnak vele hajtani: az eszköz hozzávetőlegesen 3,2 km-es magasságból fogja megfigyelni a korábbi mintavételi helyet, a Nightingale krátert, hogy a kutatók képet kapjanak arról, hogyan változtatta meg az OSIRIS-REx a mintavétel során a kisbolygó felszínét, ugyanis a szonda a mintavételi karjával nagymértékben, hozzávetőlegesen 50 cm mélyen behatolt a kisbolygó laza szerkezetű külső rétegébe, valamint a felszíntől való távolodás során a szonda hajtóműveinek tolóereje is jelentős mértékben felkavarta a felszínen lévő kőzeteket.

A mintavétel pillanatai – Forrás: NASA

Amennyiben a terv megvalósítható, április elején kerülhet sor az utolsó vizsgálatra, amely a 2019-ben végzett felméréshez hasonló lenne: a szonda a tervek szerint ismét körbe fogja fényképezni a kisbolygót, hogy nagy felbontású képeket kapjanak annak északi és déli féltekeiről, és az egyenlítőjének területéről. A képeket ezt követően összehasonlítják a 2019-ben készült fotókkal.

A művelet után az OSIRIS-REx a Föld felé veszi az irányt, majd bolygónk közelébe érve leválik róla a mintákat tartalmazó kapszula (Sample Return Capsule – SRC), amely a légkörbe érés után ejtőernyők segítségével fog landolni Utah-ban, várhatóan 2023. szeptember 24-én.

A kapszula begyűjtése után a mintákat a Houstonban található Johnson Űrközpontba szállítják, majd szétosztják a világ laboratóriumai között, lehetővé téve a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák Naprendszerünk és a Föld, mint élhető bolygó kialakulását.

Dark mode powered by Night Eye