OSIRIS-REx: Búcsú a Bennu kisbolygótól

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A NASA 2021. január 26-án közzétett közleményében jelentette be, hogy az OSIRIS-REx nevű űrszonda 2021. május 10-én végleg elbúcsúzik a Bennu nevű kisbolygótól, és megkezdi 2 éves utazását vissza a Földre, értékes rakományával, a kőzetmintákkal.

Mielőtt végleg maga mögött hagyná ideiglenes kísérőjét, a NASA tervei szerint egy utolsó, előzetesen nem tervezett manővert is végre tudnak vele hajtani: az eszköz hozzávetőlegesen 3,2 km-es magasságból fogja megfigyelni a korábbi mintavételi helyet, a Nightingale krátert, hogy a kutatók képet kapjanak arról, hogyan változtatta meg az OSIRIS-REx a mintavétel során a kisbolygó felszínét, ugyanis a szonda a mintavételi karjával nagymértékben, hozzávetőlegesen 50 cm mélyen behatolt a kisbolygó laza szerkezetű külső rétegébe, valamint a felszíntől való távolodás során a szonda hajtóműveinek tolóereje is jelentős mértékben felkavarta a felszínen lévő kőzeteket.

A mintavétel pillanatai – Forrás: NASA

Amennyiben a terv megvalósítható, április elején kerülhet sor az utolsó vizsgálatra, amely a 2019-ben végzett felméréshez hasonló lenne: a szonda a tervek szerint ismét körbe fogja fényképezni a kisbolygót, hogy nagy felbontású képeket kapjanak annak északi és déli féltekeiről, és az egyenlítőjének területéről. A képeket ezt követően összehasonlítják a 2019-ben készült fotókkal.

A művelet után az OSIRIS-REx a Föld felé veszi az irányt, majd bolygónk közelébe érve leválik róla a mintákat tartalmazó kapszula (Sample Return Capsule – SRC), amely a légkörbe érés után ejtőernyők segítségével fog landolni Utah-ban, várhatóan 2023. szeptember 24-én.

A kapszula begyűjtése után a mintákat a Houstonban található Johnson Űrközpontba szállítják, majd szétosztják a világ laboratóriumai között, lehetővé téve a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák Naprendszerünk és a Föld, mint élhető bolygó kialakulását.

Dark mode powered by Night Eye