Összesen hat katonai rakétamegfigyelő műholdat állított pálya a SpaceX amerikai védelmi szervezetek számára

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

A USSF-124 jelzésű misszió keretében indultak el alacsony Föld körüli pályára a titkosított szatellitet.

Mozgalmas órái voltak a SpaceX-nek: tegnap óta mindhárom Falcon-indítóálláson várakozott egy rakéta, és kettőről végrehajtottak egy-egy felbocsátást, mindezt 7,5 órán belül. A harmadik, újabb Starlink-missziót végül halasztották, de ha minden jól, megy, ma késő este az is elstartolhat. A küldetés-sorozat a USSF-124 jelű misszióval kezdődött, mely annak a 48 megbízásból álló szerződéscsomag 2. fázisának a része, amit a cég az Amerikai Űrhaderővel írt alá még tavaly. 

Az éjjel 23:30-kor induló felbocsátást a Falcon-9 B1078 jelű rakétával hajtották végre, ami hetedik megbízatását kapta „karrierje” során. Rakterében 2+4 darab katonai ballisztikus rakétamegfigyelő műhold kapott helyet, melyekről nem sok információ áll rendelkezésre titkosított jellegük miatt. Az elválasztás indoka, hogy két műholdat a US Missile Defense Agency, másik négyet pedig a Space Development Agency megbízásából indítottak. A két előbbi közül egyiket az L3Harris, a másikat a Northrop Grumman gyártotta, mindkettő továbbfejlesztett érzékelővel és követőrendszerrel rendelkezik, ezáltal gyengébb jeleket kibocsátó katonai rakétákat is képesek bemérni.
A négy kisebb űreszköz eredetileg az SDA Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésen indult volna, de a gyártásuk csúszása miatt erre a misszióra ütemezték át felbocsátásukat. 

A Falcon-9 az SLC-40 startállásról felemelkedve a szokásos magabiztossággal jutott túl az egyes fázisokon, majd az első fokozat a másodikról leválva indult el hazafelé a Földre, hogy nagyjából 8,5 perccel hajtóműveinek beindítását követően az utolsó fékezőmanővert is végrehajtva biztosítsa be hetedik hibátlan repülését, az LZ-2 szárazföldi leszállási zónára való landolással. A második fokozat számára kijelölt feladatokról a már korábban említett titkosított jelleg miatt nem tudunk részleteket, de az bizonyos, hogy a kijelölt pályán váltak le a műholdak. 

Fotó: SpaceX

 

Az első fokozat hetedik hibátlan repülését teljesítette. Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye