Összesen hat katonai rakétamegfigyelő műholdat állított pálya a SpaceX amerikai védelmi szervezetek számára

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

A USSF-124 jelzésű misszió keretében indultak el alacsony Föld körüli pályára a titkosított szatellitet.

Mozgalmas órái voltak a SpaceX-nek: tegnap óta mindhárom Falcon-indítóálláson várakozott egy rakéta, és kettőről végrehajtottak egy-egy felbocsátást, mindezt 7,5 órán belül. A harmadik, újabb Starlink-missziót végül halasztották, de ha minden jól, megy, ma késő este az is elstartolhat. A küldetés-sorozat a USSF-124 jelű misszióval kezdődött, mely annak a 48 megbízásból álló szerződéscsomag 2. fázisának a része, amit a cég az Amerikai Űrhaderővel írt alá még tavaly. 

Az éjjel 23:30-kor induló felbocsátást a Falcon-9 B1078 jelű rakétával hajtották végre, ami hetedik megbízatását kapta „karrierje” során. Rakterében 2+4 darab katonai ballisztikus rakétamegfigyelő műhold kapott helyet, melyekről nem sok információ áll rendelkezésre titkosított jellegük miatt. Az elválasztás indoka, hogy két műholdat a US Missile Defense Agency, másik négyet pedig a Space Development Agency megbízásából indítottak. A két előbbi közül egyiket az L3Harris, a másikat a Northrop Grumman gyártotta, mindkettő továbbfejlesztett érzékelővel és követőrendszerrel rendelkezik, ezáltal gyengébb jeleket kibocsátó katonai rakétákat is képesek bemérni.
A négy kisebb űreszköz eredetileg az SDA Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésen indult volna, de a gyártásuk csúszása miatt erre a misszióra ütemezték át felbocsátásukat. 

A Falcon-9 az SLC-40 startállásról felemelkedve a szokásos magabiztossággal jutott túl az egyes fázisokon, majd az első fokozat a másodikról leválva indult el hazafelé a Földre, hogy nagyjából 8,5 perccel hajtóműveinek beindítását követően az utolsó fékezőmanővert is végrehajtva biztosítsa be hetedik hibátlan repülését, az LZ-2 szárazföldi leszállási zónára való landolással. A második fokozat számára kijelölt feladatokról a már korábban említett titkosított jelleg miatt nem tudunk részleteket, de az bizonyos, hogy a kijelölt pályán váltak le a műholdak. 

Fotó: SpaceX

 

Az első fokozat hetedik hibátlan repülését teljesítette. Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye