Öt európai rakétagyártóval írt alá társfinanszírozási szerződést az ESA és az Európai Unió

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A Flight Ticket Initiative nevű kezdeményezés célja, hogy a felbocsátások költséghatékonyabbá tételével tegyék versenyképesebbé tegyék az európai űrkutatást.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Unió a Flight Ticket Initiative elindításának részeként írta alá szerződést az első öt céggel, hogy ezzel segítsék a társuló vállalkozásokat a szolgáltatásaik és technológiáik bemutatásában vagy megvalósításában olyan műholdakon, melyek „repülésre kész” állapotban vannak. A Flight Ticket Initiative társfinanszírozást biztosít az európai űripari szereplőknek, szervezeteknek a felbocsátási lehetőségekhez, hogy küldetéseikkel új műholdas technológiákat tesztelhessenek Föld körüli pályán.

A szerződések aláírói az Arianespace (francia), az Isar Aerospace (német), a PLD Space (spanyol), az Orbex (angol) és a Rocket Factory Augsburg (német) rakétagyártó cégek. Ők versenyezhetnek első körben olyan megrendelések megszerzéséért, melyek legfeljebb 5 millió dolláros indítási költséggel valósulhatnak meg. Az ESA és az EU azt reméli, hogy ezzel a maximalizált árral sok kis- és középvállalkozást fognak ösztönözni saját eszközeik felbocsátására, ezzel felgyorsítva az európai űripar növekedését, gazdasági fejlődését.

A két szervezet még tavaly indította el a kezdeményezést a kihirdetéssel, az első fázisban 2026. március 15-ig jelentkezhetnek felbocsátásokra a vállalatok, akik később előre meghatározott időpontokban, csoportosítva hajthatják végre küldetéseiket (ez a megoldás hasonlít majd az amerikai költségmegosztó missziókhoz).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye