Öt katonai műholdat fog Dél-Korea az űrbe küldeni 2025-ig

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Dél-Korea kormánya egy új megállapodást kötött az amerikai SpaceX űripari vállalattal, melynek keretében öt Falcon-9 indítást rendeltek a 2023-2025-ös időszakra. A dél-koreai kormány egyik szóvivője szerint az első misszióra 2023-ban kerülhet majd sor, és a SpaceX rakétája egy 800 kilogramm tömegű, katonai célokra fejlesztett optikai felderítő műholdat juttathat majd pályára.

Az ázsiai országban csak a „425-ös projekt” néven fut az a program, aminek keretében Dél-Korea egy saját katonai-felderítő célokat szolgáló műholdas konstellációt szeretne kiépíteni. A kezdeményezést 2018-ban indították el, melynek legnagyobb ösztönzője az északi szomszédjuk egyre fokozódó nukleáris- és ballisztikus rakétaprogramja volt. Az öt műholdből álló rendszerből egy már az említett módon, optikai módszerrel fog felvételeket készíteni a Föld felszínéről, míg a másik négy űreszköz apertúraszintézises módszerrel (synthetic aperture radar – SAR), tehát egy radarberendezés segítségével fogja pásztázni a felszínt. A tervek szerint várhatóan 600-700 kilométer magas Föld körüli pályára kerülnek majd a műholdak, és a konstelléció teljes kiépültségekor kétóránként tudnak majd Észak-Korea katonai létesítményeiről akár 30-50 centiméter/pixel felbontású felvételeket készíteni. A dél-koreai kormányszóvivő nem árulta el a megállapodás teljes pénzügyi összegét.

A műholdprojekt az országnak eddig átszámítva 970 millió amerikai dollárjába került, de ebbe természetesen a szatellitek kifejlesztése és megépítése is beletartozik. A radarműholdak szofisztikált katonai rendszereit az európai Thales Alenia Space vállalattal együtt fejleszti a Korea Aerospace Industries és a Hanwha Systems. Az optikai képalkotó műhold fejlesztését és integrálását teljes egészében a Koreai Űrkutatási Intézmény (KARI) végzi.

Nem ez volt az első eset, hogy a SpaceX-szet bízta meg Szöul ilyen téren: 2020 júliusában egy Falcon-9 orrkúpja alatt jutott el a világűrbe Dél-Korea első katonai távközlési műholdja, az Anasis-II, ami azóta is sikerrel teljesíti feladatát geostacionárius pozíciójában.

Az Anasis-II 2020-as startja. Kép forrása: SpaceX

Forrás: SpaceNews/Park Ki Soo

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye