Öt katonai műholdat fog Dél-Korea az űrbe küldeni 2025-ig

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

Dél-Korea kormánya egy új megállapodást kötött az amerikai SpaceX űripari vállalattal, melynek keretében öt Falcon-9 indítást rendeltek a 2023-2025-ös időszakra. A dél-koreai kormány egyik szóvivője szerint az első misszióra 2023-ban kerülhet majd sor, és a SpaceX rakétája egy 800 kilogramm tömegű, katonai célokra fejlesztett optikai felderítő műholdat juttathat majd pályára.

Az ázsiai országban csak a „425-ös projekt” néven fut az a program, aminek keretében Dél-Korea egy saját katonai-felderítő célokat szolgáló műholdas konstellációt szeretne kiépíteni. A kezdeményezést 2018-ban indították el, melynek legnagyobb ösztönzője az északi szomszédjuk egyre fokozódó nukleáris- és ballisztikus rakétaprogramja volt. Az öt műholdből álló rendszerből egy már az említett módon, optikai módszerrel fog felvételeket készíteni a Föld felszínéről, míg a másik négy űreszköz apertúraszintézises módszerrel (synthetic aperture radar – SAR), tehát egy radarberendezés segítségével fogja pásztázni a felszínt. A tervek szerint várhatóan 600-700 kilométer magas Föld körüli pályára kerülnek majd a műholdak, és a konstelléció teljes kiépültségekor kétóránként tudnak majd Észak-Korea katonai létesítményeiről akár 30-50 centiméter/pixel felbontású felvételeket készíteni. A dél-koreai kormányszóvivő nem árulta el a megállapodás teljes pénzügyi összegét.

A műholdprojekt az országnak eddig átszámítva 970 millió amerikai dollárjába került, de ebbe természetesen a szatellitek kifejlesztése és megépítése is beletartozik. A radarműholdak szofisztikált katonai rendszereit az európai Thales Alenia Space vállalattal együtt fejleszti a Korea Aerospace Industries és a Hanwha Systems. Az optikai képalkotó műhold fejlesztését és integrálását teljes egészében a Koreai Űrkutatási Intézmény (KARI) végzi.

Nem ez volt az első eset, hogy a SpaceX-szet bízta meg Szöul ilyen téren: 2020 júliusában egy Falcon-9 orrkúpja alatt jutott el a világűrbe Dél-Korea első katonai távközlési műholdja, az Anasis-II, ami azóta is sikerrel teljesíti feladatát geostacionárius pozíciójában.

Az Anasis-II 2020-as startja. Kép forrása: SpaceX

Forrás: SpaceNews/Park Ki Soo

Dark mode powered by Night Eye