Öt titokzatos műhold Tajjüanból

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

A Kínai Nagy Fal Iparvállalat (China Great Wall Industry Corporation, CGWC) által üzemeltetett Hosszú Menetelés-6 rakétatípus egy darabja sikeresen alacsony Föld körüli pályára állított öt darab kisműholdat péntek délután magyar idő szerint 13 óra 59 perckor, derült ki a kínai állami média jelentéséből. A rakomány, vélhetően öt űreszköz a Ninghszia-műholdflottából, sikeresen a kijelölt orbitális pályákra álltak. A hangsúly a „vélhetően” szón van, ugyanis semmilyen hivatalos megerősítést nem kaptunk a hatóságoktól a rakomány kilétével kapcsolatban, így a helyiek bennfentes információira kell támaszkodnunk.

A rakéta elemelkedése a 16-os számú indítóállásról.

A Ninghszia-konstelláció ugyanolyan titokzatos, mint amilyen mai indítás volt. A hivatalos álláspont szerint polgári távérzékelési célokat szolgálnak, de belsős információk és a publikált képek alapján jelhírszerzési munkát folytathatnak majd a világűrben, és a rádióspektrum valamennyi tartományát fogják megfigyelés alatt tartani. A műholdak szerkezetéről is kevés információ áll rendelkezésünkre – tömegük körülbelül 140 kg, és a kínai DFH Satellite Company gyártotta őket. Energiaellátásukat napelemtáblák biztosítják akkumulátorcsomagokkal vegyítve, a meghajtási és irányzási feladatokat finomfúvókák végzik valószínűleg.

A háromfokozatú, teljesen kerolox (kerozin és folyékony oxigén) meghajtású CZ-6 rakéta teherkapacitása 1 tonna körül mozog 700 kilométer magas alacsony Föld körüli pályára, így elképzelhető, hogy másodlagos rakományok is felkerültek az orrkúp alá. Ez volt 6. repülése ennek a rakétatípusnak, és összesen a 23. kínai startkísérlet 2021-ben, mellyel eddig ők a világelsők.

Ninghszia műholdak felkészítése egy korábbi küldetés előtt. Kép forrása: New China

Dark mode powered by Night Eye