Öt titokzatos műhold Tajjüanból

Kapcsolódó

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A Kínai Nagy Fal Iparvállalat (China Great Wall Industry Corporation, CGWC) által üzemeltetett Hosszú Menetelés-6 rakétatípus egy darabja sikeresen alacsony Föld körüli pályára állított öt darab kisműholdat péntek délután magyar idő szerint 13 óra 59 perckor, derült ki a kínai állami média jelentéséből. A rakomány, vélhetően öt űreszköz a Ninghszia-műholdflottából, sikeresen a kijelölt orbitális pályákra álltak. A hangsúly a „vélhetően” szón van, ugyanis semmilyen hivatalos megerősítést nem kaptunk a hatóságoktól a rakomány kilétével kapcsolatban, így a helyiek bennfentes információira kell támaszkodnunk.

A rakéta elemelkedése a 16-os számú indítóállásról.

A Ninghszia-konstelláció ugyanolyan titokzatos, mint amilyen mai indítás volt. A hivatalos álláspont szerint polgári távérzékelési célokat szolgálnak, de belsős információk és a publikált képek alapján jelhírszerzési munkát folytathatnak majd a világűrben, és a rádióspektrum valamennyi tartományát fogják megfigyelés alatt tartani. A műholdak szerkezetéről is kevés információ áll rendelkezésünkre – tömegük körülbelül 140 kg, és a kínai DFH Satellite Company gyártotta őket. Energiaellátásukat napelemtáblák biztosítják akkumulátorcsomagokkal vegyítve, a meghajtási és irányzási feladatokat finomfúvókák végzik valószínűleg.

A háromfokozatú, teljesen kerolox (kerozin és folyékony oxigén) meghajtású CZ-6 rakéta teherkapacitása 1 tonna körül mozog 700 kilométer magas alacsony Föld körüli pályára, így elképzelhető, hogy másodlagos rakományok is felkerültek az orrkúp alá. Ez volt 6. repülése ennek a rakétatípusnak, és összesen a 23. kínai startkísérlet 2021-ben, mellyel eddig ők a világelsők.

Ninghszia műholdak felkészítése egy korábbi küldetés előtt. Kép forrása: New China

Dark mode powered by Night Eye