Ötödik nekifutásra indult el a Starlink 7-11 küldetés

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Bár ismét fennállt a lehetősége, hogy egy újabb rekordot döntsön meg a SpaceX azzal, hogy ugyanarra a drónhajóra alig öt nap alatt kétszer is visszatér egy Falcon-9 első fokozat, ez egyelőre elmaradt. Ugyanis a kaliforniai időjárás egyáltalán nem volt együttműködő az elmúlt napokban, és végül négy halasztást követően, az eredeti pénteki időpont helyett csak ma tudott elstartolni a Starlink 7-11 küldetés.

A Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítóállásáról magyar idő szerint 1:35-kor végrehajtott felbocsátás a B1063 jelű hordozórakéta tizenhatodik útját jelentette. Szokásos módon ismét 22 darab Starlink egységet vitt magával a Falcon-9, hogy tovább gyarapítsa a hetedik réteg műholdjainak számát. Ezúttal sem jelentett gondot a rakétának a feladat végrehajtása, és mindkét fokozat hibátlanul végrehajtotta a számukra kijelölt feladatokat: az első fokozat visszatért az Of Course I Still Love You drónhajóra, a második fokozat pedig a kijelölt 286×295 km-es alacsony Föld körüli pályára állította hasznos terhét.

A SpaceX egyelőre hét indításnál tart idén, és ha tartani szeretnék a tervezett 144 küldetés végrehajtásához szükséges ütemet, hetente átlagosan három felbocsátást kéne teljesíteniük, de ezt egyelőre nem tudják tartani. Ráadásul a keleti parti tevékenységeket kiszolgáló flotta több tagja is több hetes karbantartási munkán esik át, hogy felkészítsék őket a sűrű 2024-es „programra.”

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye