Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5 egységét állította pályára.

Szép mérföldkőhöz érkezett a Rocket Lab: félszázadik alkalommal indítottak egy Electron rakétát, mely a kis műholdakat felbocsátó cégek között jelentős eredménynek számít. 

A mai küldetés is Új-Zélandról, a Mahia-félszigeten fekvő Launch Complex 1B-ről kezdődött meg, a hordozó magyar idő szerint 20:13-kor gyújtotta be Rutherford hajtóműveit és emelkedett el az indítóállásról. Alig két héttel ezelőtt került sor a legutóbbi felbocsátásra, így nagyon jó hír az új-zélandi-amerikai cég számára, hogy fel tudja gyorsítani az indítási ütemet. A „No Time Toulouse” becenevű küldetés ismét egy ötletes megoldás, de egyben a hasznos teherre is utal: a Kinéis francia cég újonnan kiépítendő műhold-konstellációjának első 5 tagja került az Electron rakterébe, melyeknek a toulouse-i székhelyű Comat gyártotta az antennáit. A  16U méretű cubesatok létrehozásához egyébként a Francia Űrügynökség (CNES) is hozzájárult több másik magáncég mellett. Ezek a szatellitek olyan IoT (Internet of Things) eszközök, melyekkel a hálózat kiépítése után lehetősége nyílik a felhasználóknak a saját kompatibilis eszközeikkel való rácsatlakozásra, és a világ bármely pontján a megfelelő átjátszó eszközök révén leolvashassák a kívánt adatokat.

A repülési profil ezúttal is az Electron szokásos felépítését kívánta meg, azaz a két főfokozaton kívül egy végfokozat is szerepet kapott a megfelelő keringési pálya elérésében. Az öt darab műhold egy 635 km magas, kör alakú poláris pályán fogja megkezdeni működését.

A start pillanata. Forrás: Rocket Lab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye