Pályakorrekciót hajtott végre a Parker Solar Probe napszonda

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A NASA napszondája, a Parker Solar Probe 2023. augusztus 3-án egy rövid, ám fontos korrekciós manővert hajtott végre, amelynek köszönhetően az űreszköz a megfelelő pályán maradt, hogy teljesülhessen a küldetés hatodik, egyben utolsó előtti, és a 2023. augusztus 21-én esedékes Vénusz melletti elrepülése.

A küldetésirányításért felelős csapat előre beprogramozott parancsai alapján a szonda mintegy 4,5 másodpercig működtette hajtóműveit, ami elég volt ahhoz, hogy ~124 kilométerrel kiigazítsa pályáját, és 1,4 másodperccel közelebb hozza a megközelítés időpontját. A pontos időzítés és pozíció kritikus fontosságú az elrepülés szempontjából, mely mint említettük az utolsó előtti lesz, és aminek hatására még közelebb kerül a napszonda központi csillagunkhoz.

„A Parker sebessége körülbelül 14 km/másodperc, így az űreszköz sebességének és irányának megváltoztatását tekintve ez a pályakorrekciós manőver jelentéktelennek tűnhet” – mondta Yanping Guo, az APL küldetéstervezési és navigációs vezetője. „A manőver azonban kritikus fontosságú ahhoz, hogy elérjük a kívánt gravitációs támogatást a Vénusszal kapcsolatban, ami jelentősen megváltoztatja a Parker sebességét és távolságát a Naptól”.

A Parker Solar Probe  kb. 635 ezer km/h-val fog haladni, amikor 2023. szeptember 27-én mindössze 7,2 millió kilométerre közelíti meg a Nap felszínét, mellyel megdönti saját sebesség- és naptávolsági rekordját.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye