Pályakorrekciót hajtott végre a Parker Solar Probe napszonda

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A NASA napszondája, a Parker Solar Probe 2023. augusztus 3-án egy rövid, ám fontos korrekciós manővert hajtott végre, amelynek köszönhetően az űreszköz a megfelelő pályán maradt, hogy teljesülhessen a küldetés hatodik, egyben utolsó előtti, és a 2023. augusztus 21-én esedékes Vénusz melletti elrepülése.

A küldetésirányításért felelős csapat előre beprogramozott parancsai alapján a szonda mintegy 4,5 másodpercig működtette hajtóműveit, ami elég volt ahhoz, hogy ~124 kilométerrel kiigazítsa pályáját, és 1,4 másodperccel közelebb hozza a megközelítés időpontját. A pontos időzítés és pozíció kritikus fontosságú az elrepülés szempontjából, mely mint említettük az utolsó előtti lesz, és aminek hatására még közelebb kerül a napszonda központi csillagunkhoz.

„A Parker sebessége körülbelül 14 km/másodperc, így az űreszköz sebességének és irányának megváltoztatását tekintve ez a pályakorrekciós manőver jelentéktelennek tűnhet” – mondta Yanping Guo, az APL küldetéstervezési és navigációs vezetője. „A manőver azonban kritikus fontosságú ahhoz, hogy elérjük a kívánt gravitációs támogatást a Vénusszal kapcsolatban, ami jelentősen megváltoztatja a Parker sebességét és távolságát a Naptól”.

A Parker Solar Probe  kb. 635 ezer km/h-val fog haladni, amikor 2023. szeptember 27-én mindössze 7,2 millió kilométerre közelíti meg a Nap felszínét, mellyel megdönti saját sebesség- és naptávolsági rekordját.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye