Pályán a Bundeswehr legújabb műholdja

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Folytatódik a SpaceX eheti indításdömpingje: ma délután 16 óra 19 perckor ismét széttárta szárnyait a sólyom, pontosabban fogalmazva elindult a cég 25. idei Falcon-9 rakétája a világűr felé. A hasznos teher a német hadsereg, azaz a Bundeswehr radaros felderítőműholdja volt, a SARah-1. A hordozórakéta a kaliforniai Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E startállásáról emelkedett a magasba, majd pár perccel később a B1071.3 első fokozat látványosan áttörve a nyugati partvonal ködfelhőin sima leszállást hajtott végre a Landing Zone-4 (LZ-4) leszállópályán.

A SARah-1 katonai felderítőműhold Németország védelmét fogja segíteni, radarberendezésével pedig éjjel-nappal, minden időjárási körülménytől függetlenül képes lesz nagy felbontású űrfelvételeket készíteni katonai felhasználásra. Magát az űreszközt az Airbus Defence and Space építette, a projekt fejlesztési része 2013-tól volt folyamatban. A SARah-1 műhold összhangban fog üzemelni a szintén német SAR-Lupe (magyarul: nagyító) szintén radartechnológiát kiaknázó műholdas rendszerrel, amit a 2000-es évek elején valósítottak meg Oroszország és Franciaország segítségével.

A körülbelül 2200 kilogrammos űreszköz egy 750 kilométeres magasságban húzódó, retrográd napszinkron pályáról fogja pásztázni a földfelszínt, és ilyen magasságban naponta 14 és félszer tudja majd a bolygónkat megkerülni.

Forrás: Brian Sandoval/Twitter (@sandovalphotos)

Dark mode powered by Night Eye