Pályán a Mengtien modul, hamarosan csatlakozik a Tienkunghoz

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Magyar idő szerint hétfő reggel 8 óra 37 perckor elindult a kínai Tienkung űrállomás harmadik, és egyben legfejlettebb tudományos modulja. A Mengtien névre hallgató, közel 20 tonnás egységet egy Hosszú Menetelés-5B hordozórakétával állították egy valamivel alacsonyabb mint 370 kilométer magasságban lévő pályára. Az indítást az ország legdélebben fekvő és egyben legújabb űrközpontjából, Vencsangból bonyolították le.

A sikeres indítással a kínaiak jól haladnak afelé, hogy hamarosan befejezzék a saját, több modulból felépülő űrállomásuk építését, amit 2021. április 21-én kezdtek meg a Tienho (Tianhe) főmodul felbocsátásával. Ezt 2022. július 24-én a Ventien (Wentian) tudományos laboratórium követte, ma pedig a harmadik elem is már kozmikus útján van az állomás felé. A 17,9 méter hosszú, 4,2 méter átmérőjű és nagyjából 20 000 kilogramm tömegű Mengtien kísérleti és kutatási célokat fog szolgálni – összesen 13 ún. tudományos kabinnal (rack) van ellátva, amikben a kínai űrhajósok különféle tudományos méréseket és megfigyeléseket tudnak majd elvégezni a jövőben. A modulról a küldetésprofilunkban írtunk részletesebben.

A Mengtien rakétájának elemelkedése a Vencsang Űrközpontból, Hajnan szigetéről. Kép forrása: Global Times

A Hosszú Menetelés-5B hordozórakéta indítási folyamatának első lépése a cseppfolyósított hidrogén-oxigén üzemű központi fokozat beindítása volt, majd másodpercekkel később a négy oldalsó, kerozin-oxigén üzemű segédrakéta is működésbe lépett. A rakétáról rengeteg külső- és orrkúp alatti kameraképet kaptunk, illetve folyamatos angol nyelvű kommentár is követte a startot. A négy segédrakéta az üzemelésük végén levált a CZ-5B központi fokozatáról, és egy hajóforgalomtól kiürített területre tértek vissza a Dél-kínai-tengerbe. Az indítás során a Jüanvang-6 követőhajó segítségével tartották a rakétával a kapcsolatot, ami a Csendes-óceánon állomásozott, a kijelölt pálya földi nyomvonala mentén.

Pár perccel később a központi fokozat is kifogyott a kriogenikus hőmérsékleten cseppfolyós hidrogénből és oxigénből, és leállt a két YF-77 hajtómű. Ekkor már egy 130 x 320 kilométeres alacsony Föld körüli pályán keringett a rakéta és az űrmodul. Másodpercekkel később leválasztották a Mengitent a fokozat csatlakozójáról, és láthattuk, ahogy lassan eltávolodik a központi fokozattól.

A Hosszú Menetelés-5B repülés közben. Kép forrása: Global Times

A dokkolás magyar idő szerint este hét óra körül várható, amint hírt kapunk róla, egy külön cikkben beszámolunk az eseményekről.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye