Pályán a negyedik kínai teherűrhajó

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Magyar idő szerint 19 óra 56 perckor a Vencsang Űrközpontból útnak indult a Tiencsou-4 teherszállító űrhajó. A közel 12 tonnás űrhajó maximális teherkapacitása ~6,5 tonna a 370 kilométeres magasságban keringő, jelenleg lakatlan Tienkung űrállomásra. Az űrhajó a tudományos kísérletek és műszerek mellett 5 tonnányi alapvető ellátmányt, élelmet, oxigént és üzemanyagot szállít az űrállomásra. A világ egyik legnagyobb teherhajóját az újgenerációs Hosszú Menetelés-7 hordozórakétával állították egy 41 fokos hajlásszögű alacsony Föld körüli pályára, és várhatóan a Tiencsou több pályaemelés után, holnap hajnalban dokkolhat a Tienkung űrállomás Tienho főmoduljának hátulsó csatlakozási pontjához.

A Tiencsou (magyarul: Mennyei Hajó) a kínai űrállomás-program elsődleges utánpótlást szállítmányozó űreszköze. A hajó felépítésének alapjait a 2011-ben felbocsátott Tienkung-1 űrlaboratórium terveire helyezték. A teherhajó energiaellátását két kihajtható napelemtábla biztosítja, a pályamanővereket pedig négy darab vákuum-optimalizált hajtómű segítségével hajtják végre. A közel 6500 kilogrammos teherbírást csak az Európai Űrügynökség Automated Transfer Vehicle (ATV) teherhajói tudták űberelni, ám mivel ezeket már nyugdíjazták az ISS-programból, így a Tiencsou jelenleg a világ legnagyobb kapacitású teherszállító űreszköze. Egyetlen hiányosságának azt lehet mondani, hogy nem képes az űrállomásról rakományt épségben visszahozni a Földre, ugyanis a Cygnus űrhajóhoz hasonlóan küldetésének befejeztével irányítottan megsemmisül a Föld légkörében.

A CZ-7 rakéta a startálláson. Kép forrása: China Manned Space Agency (CMS)

A rakéta hajtóműveinek indítása. Kép forrása: CCTV

A Mennyei Palota, azaz a Tienkung űrállomás jelenleg lakatlan, egyetlen látogatója a Tiencsou-3 teherhajó, amit még tavaly ősszel küldtek fel a Sencsou-13 küldetés ellátására. Ez várhatóan a Sencsou-14 érkezése után távozhat majd (várhatóan nyár elején), ugyanis a frissen megérkezett űrhajósok ebbe fogják majd az űrállomáson felgyülemlett hulladékot eltárolni, hogy az a teherhajóval együtt elégjen az atmoszféra sűrűbb rétegében.

Mozgalmas időszak előtt állunk, ami a kínai űrállomást érinti: idén két új modullal bővülhet a tavaly áprilisban pályára állított Tienho modul: a Ventien és Mengtien tudományos kutatólaboratóriumok felkészülése már javában zajlik, és az ezeket pályára juttató Hosszú Menetelés-5B nehézrakéták hajtóműveit pár héttel ezelőtt kezdték el tesztelni. Az űrállomás emelett nemzetközi szinten is egyre dominánsabb szerepet kezd betölteni, ugyanis több külföldi kutatóközpont és felsőoktatási intézmény tervei között szerepel a Tienkungra kísérleteket küldeni, amit a kínai tajkonauták segítségével szeretnének elvégezni.

Frissítés: Magyar idő szerint a ma hajnali órákban sikeresen dokkolt a Tiencsou-4 teherhajó a Tienkung űrállomásra, ezzel megkezdve az Föld körül keringő laboratórium ellátását. A teherszállító automata módon dokkolt a Tienho modul hátulsó csatlkozási pontjára, a folyamatot pedig az alábbi képeken követhetjük végig:

Képek forrása: CMS

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye